петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / Историята оживява / Дойранската епопея – триумф на българската армия

Дойранската епопея – триумф на българската армия

Второто издание на рубриката „Историята оживява“ ни пренася столетие по-рано и ни среща с триумфа на българската армия при Дойран.

Водещите Иван Кънчев и Марио Мишев, заели се с мисията да представят историческите теми и личности по достъпен начин, коментираха събитията от Първата световна война с госта в студиото – военния историк полк. о.з. Станчо Станчев.

Дойранска епопея е събирателно название на пет отбранителни сражения, които българската армия води срещу настъпващите сили на Антантата през позиционния период на южния фронт на Първата световна война в района на град Дойран.

През 1936 г. в Лондон се организира честване за края на войната. От българска страна делегацията ръководи ген. Владимир Вазов. Когато слиза от влака на гара Виктория, на перона е подреден блок на английската армия, а командващият церемонията дава заповед: „Сведете знамената! Преминава победителят при Дойран“.

„До ден днешен, когато се сетя за националния ни девиз: „Съединението прави силата“, винаги се пренасям 100 години назад и си представям точно моментите на фронта, когато хора, които не са се познавали, са били един до друг и са преследвали така жадуваната мечта за национално обединение. Ако трябва да посочим конкретен момент, в които цялата енергия и начин на мислене, който са имали нашите предци, постига най-конкретни и впечатляващи резултати, то това е Дойранската епопея. Битка, която до днес се изучава в редица военни академии, и която затвърждава тезата, че българската военна машина е била сред най-добрите в Европа в началото на XX век“, посочи в уводните си думи Иван.

„Ако не открием причините за Дойранската епопея, би било невъзможно да разберем как в продължение на 2 години българската армия се изправя срещу войските на Гърция, Франция и Англия, и ги побеждава“, отбеляза Марио.

„Дойранската епопея е обявена за военното събитие на XX век“, подчерта на свой ред полк. Станчо Станчев.

Чуйте разказа му за храбростта и бойния дух на българския войник и силата да прекараш години в окопите по пътя към национално обединение:

Вижте също

Сръбско-българската война: капитани срещу генерали

Войната на капитаните срещу генералите – така е останала известна и до ден днешен Сръбско-българската …