понеделник , 25 юни 2018
Начало / Новини / БЪЛГАРИЯ / Договорите за наем у нас и в чужбина

Договорите за наем у нас и в чужбина

Всяка година хиляди имоти се отдават под наем. Селката се гарантира със сключването на договор. Знаем ли правата и задълженията си като хазяи и наематели и къде те са уредени по-добре? Репортерите на Би Ай Ти в София и Чикаго разказват как стои въпроса от двете страни на океана.

Хиляди българи всяка година наемат жилище под наем. Обикновено подписват договор, който не са консултирали с адвокат, затова в него попадат общи положения, които не гарантират правата на наемателите в по-необичайни или екстремни ситуации.

Дори ако клаузите в договора са по-конкретни, недоброто или неясно описание в документа също води до проблеми при напускане на имота.

Като всеки договор и този за наем влиза в сила едва след като е подписан от двете страни. Основните права и задължения на хазяина и наемателя са описани в закона за задълженията и договорите.

Типов договор, или бланки свалени от интернет, не са добро решение. Дори ако документът се предлага като стандартен от брокерите, в договора ясно и точно трябва да са записани различни ситуации, които може да възникнат по време на ползването на имота.

Поправки вследствие на авария могат да се заплатят от наемателя, ако сумата бъде приспадната от наема. Ако обаче страните се договорят друго, то задължително трябва да е записано. Дори хазяинът едностранно да реши да вдигне цената и не бъде уведомен наемателят по надлежния според договора ред, той има право да плаща старата договорена цена.

Много важно е да уточним, че наемателят не плаща данък „сгради“ за ползвания имот. Ако все пак в договора му има подобна клауза, сумата би следвало да се приспадне от наема.

Преди да подпишат договор, наемателите в Америка трябва да докажат, че имат достатъчен доход, добра кредитна история и да преминат проверка на криминалното минало. Новодошлите в Америка е добре да си намерят гарант, който да подпише заедно с тях. След като бъдат одобрени, се сключва договор за наем.

Ако някоя от страните наруши договора, трябва задължително да компенсира другата. Например, ако наемателят напусне жилището преждевременно, може да загуби депозита си.

Наай-сериозният проблем е, когато човек спре да си плаща наема. Тогава хазяинът може да го докладва, тези дългове да се прехвърлят към колекторска фирма и в бъдеще да е почти невъзможно да наеме жилище.

Вижте също

Румен Радев и Александър Вучич обсъдиха проблемите на българите в Сърбия. За какво се договориха?

Президентът Румен Радев и сръбският му колега Александър Вучич се срещнаха с българската общност в …