понеделник , 16 юли 2018
Начало / Новини / БЪЛГАРИЯ / Догодина започва строеж на затвор в Кремиковци

Догодина започва строеж на затвор в Кремиковци

Предвижда се изграждането на затвор на територията на Кремиковци. Това заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева по време на днешния парламентарен контрол.

Строежът на затвора започва догодина. В проектът е заложено затворът да има разгърната площ от 7500 кв. м., в които ще бъде поместен и център за обучение на персонала. Изграждането му трябва да започне още в началото на 2018 г. Финансирането ще бъде по линията на Норвежкия финансов механизъм.

200 килии за общо 400 затворници ще бъдат изградени в затвора на територията на Кремиковци, заяви министърът на правосъдието Цачева. Центърът за обучение на персонал към него пък ще има капацитет от 100 души.

Цачева заяви, че през последните три години правосъдното ведомство води последователна политика за реновиране на затворите, но това не е достатъчно. Повечето от жителите на Кремиковци обаче не са на това мнение.

Строежът на нови места за лишаване от свобода е наложителен, за да се изпълнят ангажиментите по отношение европейските норми за този тип наказания, категорична е Цачева.

Министърът на правосъдието заяви и че през последните три години са ремонтирани и реновирани множесто затвори и затворнически общежития, сред които са тези в Джебел и Белене. В затвора в Бургас е построен нов арест. Тече обновяване на този в Стара Загора, където се изграждат тоалетни към всяка килия. В Ловеч ще се сдобият с нова кухня, а в женския затвор в Сливен ще има ясла и медицински център.

Вижте също

НАТО иска увеличаване на разходите за отбрана. Тръмп обвини Германия, че е „пленник“ на Русия

НАТО ще увеличи разходите си за отбрана. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг днес на …