петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Доброволци: Толерантността без социално включване не е достатъчна

Доброволци: Толерантността без социално включване не е достатъчна

16 ноември е Международният ден на толерантността, официално обявен за такъв от Общото събрание на ООН през 1996 г.

Какво обаче е истинска толерантност, поставена ли бе тя на изпитание през последните години и как се гледа у нас на „различните“ – за това в еМисия България разговаряхме с Катерина Стоянова, координатор в проект „Бежанци“, и доброволките Берна Чентилап от Турция и Синтия Гарибай от Мексико. Двете работят по бежански проекти, както и с различни малцинства в България.

Според Катерина толерантността е нещо, което трябва да се учи от ранна детска възраст и в училище, а различията и бариерите се преодоляват толкова по-лесно, колкото по-непосредствен е контактът между хората.

По думите й не е достатъчно просто да си толерантен и да регистрираш съществуването на „другите“ – трябва преди всичко активно разбиране, приемане и социално включване.

Според Катерина тези, които работят в НПО сектора, често са като в изолиран балон, тъй като общуват с толерантни хора, но нещата не стоят точно така, когато пристъпят извън него, тъй като в реална среда реакциите на обществото често се оказват доста доста различни.

Тя разказа и за предстоящи проекти, сред които ежедневни центрове за деца на бежанци и „жива библиотека“ на 4 декември, в която всеки желаещ може да иде да прочете… реален човек.

За мексиканката Синтия толерантността е базова ценност, тя е в основата на спазването на човешките права и залог за мирни взаимоотношения между различните нации.

За туркинята Берна темата е свързана преди всичко със способността за емпатия и с доброто познаване на „другите“.

Според Берна, българското общество не е особено толерантно, но ситуацията е доста подобна с тази в турското общество, където има много престъпления от омраза и дори самоубийства на хора, които не могат да се интегрират, разказа тя.

Синтия сравни ситуацията в Мексико сити, откъдето е, с балон, където нещата са доста по-прогресивни от останалата част на страната. Тя разказа също, че българите имат по-различно отношение към нея, отколкото към представители на други нации, с които може би се чувстват по-близки. Според нея обаче все пак става въпрос повече за любопитство.

Чуйте подробности:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …