вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Добромир Банев и Кристин Димитрова за новото начало, доброто и състраданието

Добромир Банев и Кристин Димитрова за новото начало, доброто и състраданието

Писателите Добромир Банев и Кристин Димитрова гостуваха в първото издание на еМисия България за 2017 година. „Аз още не съм се домогнала до истински бял лист. Излизам от дните на тъпотията и махмурлука“, обясни Димитрова.

„Аз завърших белия лист – завърших окончателната си редакция на новата си книга и новият лист предстои“, каза Банев. Той каза, че е решил да поздравява хората основно с пожеланието да бъдеш жив и здрав, макар че изглежда шаблонно.

„Нямаше да станат шаблон, ако не бяха очевидно важни. Всички останали неща са следствие. Едни по-основни, едри пожелания вършат добра работа“, добави Кристин Димитрова.

„Забравихме да се обичаме помежду си. Ако не сме състрадателни, не си помагаме – няма как да вървим напред. Имаме много отделни единици, които са качествени сами по себе си, но ако не обединим усилия, няма да станат нещата и за мен това е най-вярната мантра“, добави Добромир Банев. „Има хора, които няма как да обичаш, но поне да не си пречим. Но да си помагаме, да бъдем с отворени очи“, добави Димитрова. Банев каза, че хората са състрадателни към животни, но призова да бъдем такива и към хората.

Те коментираха и защо хората са добри и даряват предимно по празници, а не всеки ден. Двамата писатели анализираха и ситуацията в политиката. Кристин Димитрова смята, че разстоянието между властите е твърде малко, а според Банев няма виждане за стратегия за бъдеще на страната и посочи, че политиците не могат да седнат на масата и да защитят националните интереси.

„Всички казваха – няма да допуснем страхът да ни управлява. Още тогава мен ме беше страх, че на нас вече ни налагат нов начин на живот и че страха става част от живота ни“, смята Кристин Димитрова.

„По много странен начин Старият свят иска да наложи правила на новия и обратното. Сблъсъкът не е само на религиозна основа“, смята Банев. „Старият свят беше един много затворен свят, доведен до съвършенство в демократичен и либерален вид. Оказва се, че светът иска да се разшири целия наведнъж. Проблемите на Африка и Азия дойдоха. Пробиха се някакви граници, които ние сме смятали за съществуващи, а те са били илюзорни“, добави писателката. Банев сподели, че вярва, че доброто винаги надделява.

Чуйте целия разговор с писателите Добромир Банев и Кристин Димитрова в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …