понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Добродействие в действие – как да научим децата на него

Добродействие в действие – как да научим децата на него

„ДоброДействай“ е работното заглавие на инициатива, която си е поставила за цел са учи и мотивира децата в училище на добротворство и позитивно мислене. Брандът на кампанията е Little Thanks и за нея в еМисия България разказаха двама души от екипа й – Борислава Данева и Тереза Жоркова.

Човек да е максимално отворен към света и хората около себе си, за да вижда, приема и се радва на другото, всичко, което прави, да не приема като нещо трудоемко, а като част от ежедневието си, както и преди всичко да е добър към себе си, за да е пълноценен и за другите. Това, според Борислава са трите най-важни неща за „добродействието“.

Търпение, толерантност и вяра в доброто, изреди и Тереза.

Основната ни цел е децата да се учат и възпитават на добродетелност, благотворителност и доброволчество в шест основни сфери – екология, здраве, икономика, образование общество и етика, обобщи Борислава.

Според нея най-важното е у децата да бъде изградена култура на такъв начин на мислене и поведение във всекидневието, те да са по-ангажирани с това, което се случва в средата им и сами да търсят начини да я променят и облагородяват.

По думите й те ще търсят връзка с учениците чрез личен контакт на място и чрез социалните мрежи.

Децата живеят в един доста тревожен свят, особено предвид поредицата от събития напоследък, но ще се стремим те да погледнат отвъд тях, отвъд това, което чуват и виждат, ще им обясним, че не винаги информацията в социалните мрежи е обективна, че стават манипулируеми, обясни още Борислава.

Идеята ни е те да мислят по-глобално за нещата наоколо, да могат да преценяват сами за себе си кое е добро и правилно, добави тя.

Според Борислава обаче е много важно децата да не се учат на „черно и бяло“, да не поляризират оценките и предпочитанията си, а да бъдат по-нюансирани, по-толерантни и способни сами да изградят възгледите си.

Като учител, мога да кажа, че това е най трудното – да накараш едно дете критично да погледне на нещо и да прецени дали го одобрява или не. Правилният подход е децата да се сблъскват с проблеми и да търсят решения, заключи тя.

Емоцията и амбицията на децата може да бъде канализирана и насочена по позитивен начин, особено когато виждат как се споделят резултати за осъществено добро – тогава и те започват да вярват, че могат, смята и Тереза.

Тя разкри, че първият мащабен проект, с който ще започнат през септември, е в сферата на етиката и ще бъде насочен към развиването на повече емпатия у децата към техните учители.

Чуйте повече от разговора с Борислава Данева и Тереза Жоркова в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …