понеделник , 22 октомври 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Добринка Табакова: Класическата музика е разкошен свят, който трябва да поддържаме жив

Добринка Табакова: Класическата музика е разкошен свят, който трябва да поддържаме жив

Класическата музика е разкошен свят, но трябва да го поддържаме жив, за да го предадем на следващото поколение.

Това изтъкна композиторката Добринка Табакова в интервю за колегата ни Кремена Николова.

В петък Добринка Табакова, която живее и твори в Лондон, беше в София за премиера на сюитата ѝ „Тракия”, с която Оркестърът на БНР откри сезона.

„Произведението написах преди доста години, когато бях студентка. Това е първото ми симфонично произведение. Мисля, че е родно и си пасва на програмата“, сподели младата композиторка и подчерта, че за нея е било голяма чест да я поканят за събитието.

Казва, че първата ѝ среща с класическата музика е била още преди да се роди. „Вкъщи винаги се слушаше музика. Дядо ми имаше голяма колекция от плочи. Най-вероятно от там са били първите звуци“, признава Добринка Табакова.

Подчертава, че професията сама я е избрала.

„Благодарна съм, че никога не съм спирана да композирам и да трябва да избирам нещо по-практично“, споделя тя и допълва, че свири от 7-годишна, като оттогава импровизира, свирейки.

„Класическата музика е разкошен свят, но ние трябва да го поддържаме жив, за да го предадем на следващото поколение. Всяка генерация смята, че класическата музика отмира, но тя все още е тук“, категорична е Табакова.

„Музикантите и композиторите влагаме в музиката си дълбоки човешки истини, в които с времето търсим как да разберем себе си“, казва още тя.

Според композиторката, не е проблем, че не всички хора харесват класическа музика.

„Класическата музика е невероятен другар в живота. Възможността да можеш да свириш на музикален инструмент или да пееш е вид медитация. В нея откриваш отговори, които търсиш в ежедневието“, споделя още тя и допълва, че изкуството е място, в което може да се почувстваме разбрани и като част от едно общество.

Признава, че не наградите и признанията, а репетициите са най-любимите ѝ моменти.

„Тогава, когато обсъждаме как да го направим още по-хубаво… А когато музиката ни развълнува и публиката – е върхът“, категорична е Добринка Табакова.

Казва, че когато доведе колегите си от чужбина се чувства, от една страна, като композитор, а от друга – пиар на България.

„Подсъзнателно българският фолклор винаги е в музиката ми“, отбелязва още тя.

Можете да видите цялото интервю с младата композиторка във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …