понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Добри Станчовски – жертва на репресиите на комунистическия режим

Добри Станчовски – жертва на репресиите на комунистическия режим

Добри Станчовски – пилотът, върнал цар Борис III от срещата му с Хилер, след 9 септември 1945 г. попада под ударите на комунистическия режим.

Спомените за своя баща, прекарал 10 години в лагерите и предпочел живота на миньор, разказа в предаването еМисия България Диана Станчовска.

„През 1946 г. баща ми е арестуван и отведен в следствието на Държавна сигурност на улица „Московска“. По-късно е закаран в Куциян, като от този период датира приятелството му с Владимир Свинтила“, разказа Станчовска.

Тя допълни, че баща ѝ прави и опит за бягство с цел да стигне сръбската граница, но го залавят и връщат в лагера. Там пребит и затворен в малък карцер. Оцелява благодарение на грижите на приятелите му.

По-късно е преместен в Белене. След втората година е пуснат заради влошено здравословно състояние. След възстановяването му пак го връщат в лагера.

„Той е бил много горд човек, имал е силен дух, което го е опазило. Със знанията си – владеел е 6 езика, имал е енциклопедични знания – цял живот работи като миньор“, спомня си дъщеря му.

„Доживя падането на режима, беше много щастлив, но когато изборите бяха спечелени от Жан Виденов изпадна в тежка депресия и се самоуби“, каза Диана Станчовска.

„Младите трябва да знаят, че е било много страшно, че цветът на нацията е унищожен, техните семейства са били смачкани,“, подчерта тя.

„Уроците не са научени – страшно е ,че много малко хора знаят за тези неща, не се говори за това. Голяма част от хората вярват, че в лагерите е имало само престъпници, а те са били пълни с образовани хора като баща ми“, завърши Станчовска.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

2 коментара

 1. Никак не върви да спорим за римско(ромейско)/византийско/гръцко робство, османско/турско робство, монархо-фашистко робство и комунистическо робство – имало ли ги е – нямало ли ги е,
  докато в дън душа подозираме, че след нас, заради действията ни или по-скоро липсата им,
  времето ни ще го наричат
  демократично робство
  или медийно робство
  или кой знае как…

 2. Спас&Со

  Младите трябва да знаят, , че цветът на нацията е унищожван много пъти,и че е било много страшно и че техните семейства са били смачкани и че тази практика не е изчезнала и до сега без да го подчертавам