сряда , 18 юли 2018
Начало / Спорно за спорта / До родината на футбола и обратно – разказва Младият треньор Александър Капитански

До родината на футбола и обратно – разказва Младият треньор Александър Капитански

Футболът е нещо много по-значимо и ценно, когато трябва да бъде показан, преподаден и обяснен на малките деца, защото именно те в бъдеще могат да станат едни от най-големите звезди на хоризонта. Точно с тази задача се е заел и младият български треньор Александър Капитански.

Той се занимава с футбол още от 4-5 годишен, като юноша на „Славия“, като изкарва в клуба около 12 години. След като му се налага да прекрати тренировъчния процес, той решава да продължи развитието си като футболен треньор.

„Стремя се да ги науча преди всичко да бъдат точни, коректни, амбициозни хора в живота и след това, ако е писано, да станат футболисти.“, казва Александър.

Работата постепенно се превръща в удоволствие и страст за него, а в момента той е част от Академия „РД“, като неговият тим е съставен от деца набор 2005 г.

Александър е убеден, че децата виждат нещата по много по-прост начин, отколкото нас и намират лесно простите решения на проблемите, като самият той се учи от тях.

Покрай своята треньорска дейност младият наставник получава и шанс за обучение в Чарлтън, Великобритания.

С него отиват още трима човека и заедно прекарват една седмица в родината на футбола. Според Александър всичко в Чарлтън може да бъде описано с една дума – професионализъм. С огромно възхищение младият треньор описа и един ден от живота на юношите в академията на отбора. Освен с подготовката, младият треньор се запознава и с всички важни съставни части, които правят един отбор наистина утвърден.

Александър е бил неведнъж на обучения извън страната ни. Именно затова вече му е доста лесно да направи паралел между футбола в чужбина и българската действителност.

Той разказа и за интересн проект в близко бъдеще. В началото на юни ние (аз като организатор и още хора, които са свързани с футбола) ще докараме холандски треньори, които ще направят един тренировъчен цикъл през цялата година, обяснява Александър.

Треньорите ще идват четири пъти в България и ще се занимават с подрастващи футболисти.

Чуйте подробния му разказ за преживяванията и впечатленията от Англия:

Вижте също

Франция на Дидие Дешан с втори шанс за трофей. Сблъсъци между фенове и полиция на Шанс-Елизе

Две години след поражението във финала на домашна сцена на Европейското Франция отново ще играе …