понеделник , 22 октомври 2018
Начало / Новини /  До 1 година България влиза в чакалнята за еврозоната. Очаква ли се драстичен ценови скок?

 До 1 година България влиза в чакалнята за еврозоната. Очаква ли се драстичен ценови скок?

България в чакалнята на еврозоната до една година. Такова очакване изрази днес премиерът Бойко Борисов, който взе участие в икономически форум, организиран от Европейската народна партия. Преди това той се срещна със заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис, с когото разговаряха относно критериите и готовността на страната ни за влизане във Валутния механизъм ЕРМ 2.

България е изпълнила всички формални критерии за членство в еврозоната и няма причина да получи отказ. В това са категорични и премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов. По думите на Горанов страховете, че с приемането на еврото цените ще скочат рязко, били мит.

„Със сигурност от минимални закръгления подобен ценови скок е възможен, но той се измерва с пренебрежими размери. Когато деноминирахме българския лев и премахнахме 3 нули през 1997 година, тогава не видяхме от подобно закръгляваме да имаме такъв ценови шок“, посочи Горанов.

Очакванията са до месец България да получи пътна карта за присъединяването към финансовия механизъм ЕРМ 2. За възможните варианти премиерът Борисов разговаря със съсаместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

„Това, което те искат от нас е първо да влезем в банков и паричен съюз, а след това в чакалнята на еврозоната. Простичко обяснено, но това изисква документи в едната, в другата посока. Тихи преговори, защото повтарям банкерите не обичат да се говори публично

Попитан за данните на Евростат, според които България е първа в Европейския съюз по дял на хората в тежко материално положение, Борисов заяви, че преди 20 години политическата класа е разпродала държавата, а ако сега се поема повече дълг ще го плащат идните поколения.

Вижте също

НАТО иска увеличаване на разходите за отбрана. Тръмп обвини Германия, че е „пленник“ на Русия

НАТО ще увеличи разходите си за отбрана. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг днес на …

Един коментар

  1. МОНЕТАРНИТЕ МАТРИЦИ /Глобален Монетаризъм/
    [Link deleted]