вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Дни на отворени врати в приказната къща на Сирак Скитник

Дни на отворени врати в приказната къща на Сирак Скитник

Дни на отворени врати се провеждат в приказната къща на Сирак Скитник на ул. „Борова гора“ 28 в София. Всички, които искат да се запознаят отблизо с интериора на този експресионистичен шедьовър – дело на арх. Георги Овчаров, могат да посетят дома между 12 и 19 ч. всеки ден (без събота и неделя) до края на месец юни.

Сирак Скитник е една от най-влиятелните личности в българския културен живот между двете световни войни през XX век. Роден през 1883 г. в Сливен, през 1902 г. той завършва богословското училище в София. След това работи като учител.

През 1908 г. заминава за Санкт Петербург, където учи живопис заедно с Марк Шагал и Василий Кандински. Връща се, за да участва в Балканската война. Освен орден за храброст, от бойното поле му остават и няколко шрапнела в гърдите – затова до края на живота си страда от задух.

Сирак Скитник е първият председател на Общото дружество на художниците, което по-късно се превръща в съществуващия и до днес Съюз на българските художници. През 20-те години на XX век става драматург и директор на Народния театър „Иван Вазов“. Сътрудничи на редица литературни издания. През 1935 г. е назначен за главен уредник на Българското радио.

Къщата на Панайот Тодоров Христов – както е истинското име на художника, писателя, журналист и директор на БНР до смъртта си през 1943 г., има нужда от сериозен ремонт и грижи и за нейното спасяване и развитието й като културен център се набират средства.

За каузата по съхраняването на паметта на Сирак Скитник и чрез отварянето на неговия дом за широката публика пред колегата ни Десислава Микова разказаха журналистът от БНР и водещ на предаването „Хоризонт до обед“ Ирина Недева и наемателят й в момента – холистичният специалист Ели Волева.

Идеята за тази кауза се роди много спонтанно – в един разговор в ефир с Мариана Мелнишка, спомни си Недева. Тя разказа, че преди това е влизала само веднъж вътре – във връзка с работата по своя книга през далечната 1997 г.

Журналистката подчерта, че къщата е проектирана и строена по съновиденията на Сирак Скитник – една от най-ярките фигури в българското авангардно изкуство между войните.

„Когато подехме в ефир тази идея, Ели Волева дойде в „Хоризонт“ ужасно притеснена какво ще правим с къщата. Успокоихме я, че ни интересува единствено това бижу да бъде достъпно. Оказа се, че тя мисли за същото“, разказа още тя.

Недева увери, че идеята не е държавата да сложи ръка върху къщата, а че се търсят други форми на публично-частно партньорство, в които обществената инициатива може да помогне с експертиза, идеи, дори събиране на средства.

Който и да купи или наеме къщата, не е редно да я ползва само за себе си – такова е убеждението и на Ели Волева, чиято мечта е това да се превърне в духовно и културно средище, в жив музей, където хората да се събират, да дискутират, да посещават събития, да разговарят, докато пият чай и кафе.

Волева разказа за спонтанно възникналия инициативен комитет, с участието на ерудирани експерти, който прави постъпки към съответните институции в тази насока. Със собствени средства къщата и градината са били постегнати доколкото е възможно, но по думите й са необходими още редица ремонти – дренаж на основите, ремонт на покрива и др.

„За Сирак Скитник моето поколение знае донякъде, но истината за такава космополитна личност е много по-голяма. В този дом са гостували велики имена. Самият той е уникален творец и емблема за свободен дух и извисена личност“.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …