понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Диригентът Стилиян Киров: България ми даде душевността в правенето на музика

Диригентът Стилиян Киров: България ми даде душевността в правенето на музика

Един музикант никога не трябва да се чувства прекалено удобно и комфортно, той трябва да израства и да търси музиката. А ако е искрен и обича това, което прави, то съдбата му помага да продължава да го прави.

Това каза в еМисия България българският диригент Стилиян Киров, най-младият музикален директор в 83-годишната история на симфоничния оркестър на Бейкърсфийлд, който по-рано ви представихме в рубриката „Кариера в България“ (припомнете си историята му тук).

По думите му горния урок му дал неговият музикален директор във Франция, където музикантът учи и работи, след като завършва консерватория у нас. Директорът го уволнил, за да му „направи услуга“ и той да е принуден да направи следващата крачка в музикалната си кариера. Така Стилиян Киров стига до Америка, където следват поредица от успехи в кариерата му.

Винаги съм имал щастието да работя много неща и всички те да са свързани с музика, казва диригентът.

България ми даде душевността в правенето на музика и всеки път, когато се върна, се убеждавам колко богата е тя и как музикантите тук свирят с цялото си сърце и душа, признава още той. По време на това посещение Киров свири заедно с Нов симфоничен оркестър.

От родината, в която не си е идвал от шест години, най-много му липсват българския дух, приятелите и кухнята.

Смята, че интересът към класическата музика у нас е на ниво, като има и много нови впечатляващи програми, вкл. за деца – като например „Концерти на възглавници“, тенденция, която според него се засилва в цял свят.

Запитан кой е любимият му композитор, диригентът Стилиян Киров дипломатично отговаря: „Всички, които дирижирам в момента“. Смята също, че класическата музика се съчетава със всеки един друг стил – стига да се намери балансът.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …