четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Директорът на Сатиричния театър проф. Здравко Митков: Политиците ни играят роли, а ние все не можем да изберем кой да е начело на нацията

Директорът на Сатиричния театър проф. Здравко Митков: Политиците ни играят роли, а ние все не можем да изберем кой да е начело на нацията

Сатиричният театър “Алеко Константинов“ празнува своя 60-и юбилей. На 7 април е емблематичната гала вечер с премиера на пиесата “Щастливеца”, а повече подробности за събитието сподели директорът на театъра проф. Здравко Митков.

„Реших, че си струва да се поеме риска с един остър социо-сатирически спектакъл, който да стъпи върху факти от живота на Алеко Константинов и едновременно да направи мост към наши дни“, заяви проф. Митков.

„Историята на Алеко Константинов, що се отнася до литературни и исторически статии, е известна. По-интересна е препратката към въпроса защо става така, че с лекота убиваме талантливите хора в България.

„Тихи убийства“ се извършват ежечасно. Ще дам пример с текст от пиесата. Бай Ганьо пита Алеко „защо ме създаде“, Алеко отговаря – „за да те няма“, а той му отвърща „е как, няма те теб“.

„Ние имаме проблем с националното битие, с националния характер. Дали е въпрос на време да се изгради свободния дух на една нация или има повреда в ДНК-то не знам, но има тревожни симптоми. Все не можем да открием възпитаните, образовани хора с идеи и да ги поставим начело на нацията. Струва ми се, че ни липсват морални корективи. Струва ми се, че нациите, израснали и възпитани в религиозни доктрини, все пак имат кодирани в себе си морални правила“, смята проф. Митков. „Образование, култура и изкуство – те трябва да се развиват, разбира се паралелно с икономиката“, допълни той.

„Бай Ганьо е по-гъвкав, по-приспособим, по-бързо се ориентира. Когато Алеко казва за себе си „аз съм щастливец“ в това има една много тънка, интелигентна самоирония. Вероятно по този начин той се е опитал да заложи в нас някаква надежда или знак да опитаме да направим средата човешка, поносима, щастлива“, каза още проф. Митков.

„Аз гласувах за промяна, но промяна не настъпи, така че реално се чувствам непредставен в новия парламент. В българския народ има един много здраво вкоренен прагматизъм, един рефлекс като усетиш кой ще управлява да си близко до него, а не да си различен. Поради тази причина по-ловките, по-изобретателните успяват да се изкатерят набързо по стълбицата и да застанат начело на групата“, смята проф. Митков.

И нашите политици играят роли и тук има един парадокс – често пъти някой, който не е достатъчно интелигентен, владее театралното изкуство, майсторски се превъплъщава в роля“, допълни професорът.

Относно празника на Сатиричния театър той коментира, че опитахме на утрешното честване ще бъдат отличени21 заслужили актьори. „Целта ни е да им покажем един жест на внимание, за да кажем, че този празник не е за самоизтъкване, а да се простре и да покаже, че ние искаме да отдадем почит на всичко онези около 500 човека за това, което те са направили, за да може театрът да е този авторитетен културен институт, какъвто е днес, завърши проф. Митков.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …