събота , 24 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Дипломният спектакъл „Хамелин“ на сцената на Сатиричния театър

Дипломният спектакъл „Хамелин“ на сцената на Сатиричния театър

Дипломно представление на абсолвенти от НАТФИЗ влиза в репертоара на Сатиричния театър. Пиесата „Хамелин“ на испанския драматург Хуан Майорга е печелила много престижни награди в Европа и се поставя за първи път в България.

Какъв е светът, в който живеем, и можем ли да се борим за промяна, ако самите ние сме част от системата? Това са въпросите, които вълнуват екипа на „Хамелин“ – дипломно представление на режисьора Александра Петрова.

„Публиката трябва да бъде съавтор на спектакъла, както актьорите са съавтори на текста, който имаме. Дори бих казала, че Майорга е написал пиеса, която има операционна система с отворен код. Това ще рече, че ние, като екип, който се занимава с текста, имаме безкрайна свобода, а в същото време и безкрайна отговорност и дисциплина“, признава Александра Петрова.

Историята в „Хамелин“ е базирана на реално разследване на педофилия в Испания. Пиесата обаче бяга от категоричността и поставя всичко на съмнение.

„Пиеса за децата и възрастните, за децата и света, в който живеят, светът, който възрастните са изградили за тях. Едно дете няма да има свят, в който да живее, ако няма един възрастен, който да го направи за него“, споделя актьорът Павел Иванов.

За екипа е важно историята да не е просто разказана, а съпреживяна от зрителя. Това е ролята на коментатора, който комуникира с публиката и насажда съмненията.

Премиерата на „Хамелин“ е утре на камерната сцена на Сатиричния театър.

А вие запомнете лицата от следващия репортаж, защото те са бъдещето на българския театър.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Сложете го тоя красавец на афиша, и ще разпродадете всички билети за секунди. Този метод винаги работи.