неделя , 22 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Дипломатът Любомир Кючуков: Преговорите за Брекзит ще бъдат изключително трудни

Дипломатът Любомир Кючуков: Преговорите за Брекзит ще бъдат изключително трудни

Дипломатът и бивш посланик на България в Лондон Любомир Кючуков гостува в студиото на еМисия България и коментира разговорите във Великобритания за Брекзит и как може да се защитят интересите и правата на нашите сънародници, които живеят и работят там.

„България трябва да има позиция за Брекзит, но тя трябва да бъде ясно аргументирана пред ЕК и да бъде защитена пред нея“, коментира Любомир Кючуков.

Той прогнозира, че самите преговори за Брекзит ще бъдат изключително трудни, тъй като касаят взаимни връзки, ангажименти, институции и правни норми, които са градени през последните 30 години.

„Самите избори във Великобритания подсказаха, че в самата страна има колебания към какъв изход трябва да се стреми страната в преговорите“, обясни бившият посланик на България в Лондон.

По думите му, вместването в рамките на 2 години, ще бъде много трудно. Той каза, че има много спорни въпроси, включително и за запазването на държавността във Великобритания. „Има натрупване на кризи и Европа действително е изправена пред сериозни предизвикателства. Най-важното е да знаем каква е посоката, в която Европа върви“, подчерта Любомир Кючуков.

Той коментира и каква трябва да бъде позицията на България по време на председателството. По думите на дипломата, председателството се очертава изключително важно.

„Важно е да се разбере, че председателстващата страна в 95% от дневния ред са досиета на ЕС, които продължават. Дневният ред на тройката с Естония и Австрия, вече е определен. Важно е да се определят важни общоевропейски приоритети и политики“, заяви Кючуков и даде пример с изработване на стратегия на ЕС за Черно море.

Вижте целия анализ на дипломата Любомир Кючуков в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …