петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Дипломат: Посещението на Меркел в Турция е важно за целия ЕС

Дипломат: Посещението на Меркел в Турция е важно за целия ЕС

Приключи официалното посещение на германския канцлер Ангела Меркел в Турция, в чийто фокус бе темата за бежанците. Меркел се срещна с президента Реджеп Ердоган и премиера Ахмет Давутоглу като част от усилията на Берлин да намали наплива на мигранти към Европа.

Задачата на Меркел е трудна – да договори приноса на Турция за разрешаването на бежанската криза. Миналия ноември Анкара пое ангажимент да ограничи прилива на бежанци от нейна територия към Европа срещу 3 млрд. обещана помощ от ЕС.

Какво се случи по време на сегашната, натоварената с доста политически заряд визита в Анкара – вижте в репортажа.

Посещението на Меркел има европейско значение, тъй като обсъдените въпроси засягат целия ЕС, и не само него, коментира в еМисия България дългогодишният старши дипломат Венета Момчева. По думите й във времена на криза е важно да се коментира правилно и точно, но и с чувство и човещина.

Голямата трагедия е, че човешката съдба, подложена на смърт, мъчения и унижения, се превръща в един „гешефт за милиарди“, каза Момчева по отношение на бизнеса на каналджиите.

Според нея защитата на бежанците и на границите е невъзможна без да бъде пресечен пътя на трафикантите, като това може да стане единствено при пълно взаимодействие между всички страни по пътя на каналите.

„Лошите са една крачка напред, за съжаление“, казва дипломатът.

По думите й България и Германия си сътрудничат изключително интензивно и то не от сега, като пример е взаимодействието по „Дунавската стратегия“ в област „сигурност“.

Нашата гранична полиция е с важна роля, изпълнява Шенгенски задачи и е обучена предимно в школите за квалификация в Бавария, посочва още дипломатът.

Повече за сътрудничеството между нашите и германските служби чуйте в разговора:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …