петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / Прозорецът / Синан Юлген: Европа иска да помогне на Турция, за да управлява бежанската криза

Синан Юлген: Европа иска да помогне на Турция, за да управлява бежанската криза

Турският дипломат Синан Юлген коментира в предаването „Прозорецът“ на Би Ай Ти развитието на отношенията между Турция и Русия , неосманизма и мерките за овладяване на бежанския поток.

„Отношенията с Русия са важни, но сега тези отношения навлязоха в нова фаза, която е по-конфликтна след свалянето на руския самолет от Турция през октомври. Сега има далеч повече конфронтация, взаимни обвинения между лидерите. Бих казал, че руско-турските отношения не са толкова важни, колкото отношенията със Сирия. За всички е ясно, че турско-руските двустранни отношения ще останат усложнени и занапред, и не се очаква при тях да има сериозна промяна в обозримо бъдеще. Докато отношенията на Турция със Сирия или Европейския съюз имат далеч по-силно влияние върху страната ни“, коментира Юлген.

По думите на дипломата обтегнатите турско-руски отношения оказват негативно влияние в региона.

„Двамата лидери няма да се върнат обратно, а по-скоро ще търсят ескалация на конфликта. Това ще има влияние върху двустранните отношения, ще окаже влияние и върху регионалните проблеми. България – със сигурност трябва да е нащрек за развитието на отношенията, но няма реална заплаха за нея. Все пак тя е страна-членка на Европейския съюз, на НАТО. Така че руско-турските напрежения не са повратни за България“, коментира Синан Юлген.

Ток коментира и отношенията на Турция и Европейския съюз.

„Европа иска да помогне на Турция, за да управлява по-добре бежанската криза, така че броят на нелегалните емигранти от Турция към Европейския съюз да бъде намален“, посочи дипломатът.

Целия разговор със Синан Юлген вижте във видеото:

Вижте също

Бивш дипломат: Ердоган е знаел предварително за преврата

Бъдещето на Турция зависи от поведението на президента Реджеп Ердоган. Очакванията са той да наложи …