вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / Прозорецът / Димостенис Стоидис и Азис Таш – за договореностите между ЕС и Турция

Димостенис Стоидис и Азис Таш – за договореностите между ЕС и Турция

Турция и лидерите на държавите-членки на Европейския съюз постигнаха преди дни споразумение за ограничаване на миграционната криза.

Възможно ли е солидарно разпределяне на тежестта на мигрантския поток – коментира в предаването „Прозорецът” посланикът на Република Гърция Н.Пр. Димостенис Стоидис.

Той заяви обаче, че споразумението не е окончателно решение на проблема с притока на мигранти към Гърция и Европа.

„Тъй като гръцкото правителство искаше колективна рамка от държавите-членки на ЕС, смятаме, че споразумението решение в правилната посока”, каза още Димостенис Стоидис и добави, че за момента е рано да се каже как ще се изпълнява.

Попитан дали Гърция не се превръща в голям бежански лагер, посланикът каза, че Гърция се опитва да приложи споразумението с поемането на инициативи, за да няма бежанци по островите, и ако има още бежанци, да започне регистрацията от нула.

Преговорите между Европейския съюз и Турция отварят ли нова глава в двустранните отношения – коментира Азис Таш, преподавател в университета Сабанджъ.

„В Турция не се приема еднозначно подписаната спогодба”, каза Таш.

Той коментира и новата идея на турския президент Реджеп Таип Ердоган за създаването на град в Сирия, който да бъде в зона, забранена за полети и изчистена от терористични елементи.

„Самата Турция ще започне да изнемогва заради милионите бежанци“, каза още той.

Вижте също

Бивш дипломат: Ердоган е знаел предварително за преврата

Бъдещето на Турция зависи от поведението на президента Реджеп Ердоган. Очакванията са той да наложи …