неделя , 19 ноември 2017
Начало / Предавания / еМисия България / Димо Падалски: Новият образователен закон засегна сериозно природните науки

Димо Падалски: Новият образователен закон засегна сериозно природните науки

Проблемите са много, но станаха още повече с новия закон за предучилищното и училищното образование, който влезе в сила от 2015 г. и който засегна сериозно природните науки, чиито часове бяха съкратени от задължителната подготовка, заяви в еМисия България учителят в НПМГ Димо Падалски.

Той припомни, че според последните изследвания на PISА България значително изостава в тези дисциплини, както и във функционалната грамотност на учениците.

Досега децата бяха профилирани след 7-и, а сега се предвижда това да става в 10-и клас, но тогава мотивацията значително пада, от което последваха много проблеми и в нашата гимназия, добави Падалски, според когото училищата с национален статут имат специални изисквания.

Той спомена и проблема с отнемането на подбора за прием в техните паралелки. Досегашните вътрешни изпити даваха 60 на сто от бала, а от тази година такива няма да има, обясни той.

Част от финансирането за гимназиите да бъде не само въз основа на броя ученици, но на качеството, би предложил той на новия образователен министър.

Чуйте всички проблеми, които Димо Падалски очерта в разговора:

Вижте също

Германия на ръба на предсрочни избори. Пучдемон се яви пред белгийския съд

Меркел опитва да състави правителство от три партии с различни концепции. След тежка нощ на …