петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / Прозорецът / Димо Гяуров: С антитерористичния закон ДАНС може да подслушва 2 години

Димо Гяуров: С антитерористичния закон ДАНС може да подслушва 2 години

Най-страшното, което се предлага в антитерористичния закон, е чл. 32, в който досега се казваше, че материалите от специални разузнавателни средства се събират само с оглед доказване на престъпление, а сега всъщност на ДАНС се дава възможност да ползват СРС-та и за друго. С други думи, просто да събират информация за вас.

Това каза бившият шеф на разузнаването Димо Гяуров в предаването „прозорецът“ в коментара си за проекта за антитерористичен закон у нас в контекста на опита за преврат в Турция и атентата в Ница.

„Много ненормално има в това, защото няма подобен прецедент в Европа, само в Русия има подобно законодателство, което бе прието преди около 10 дни. Те не просто ще ви подслушват, а ще ви подслушват 2 години. Сегашният закон предвижда възможност обектът на подслушване или проследяване да бъде под този надзор не повече от 6 месеца, с опция за удължаване до 1 година. Сега се предвижда този срок да бъде 2 години, с опция за удължаване до 3 години“, категоричен е Гяуров.

По думите му има държави с дълги срокове за послушване, но те са свързани с постоянен надзор на извършващите подобни дейности.

Тойх припомни още, че за пакет мерки, насочени срещу тероризма, в България се говори още от атентата над редакцията на „Шарли ебдо“.

„В преходните и заключителни разпоредби на антитерористичния закон всъщност се предлагат серия от промени. На първо място, в Закона за ДАНС, с които се връщат правомощия на ДАНС, които бяха отменени преди няколко години (с идването на власт на второто правителство на ГЕРБ – бел.ред.), с оглед на оценката, че предлагат възможност за злоупотреба, от една страна, а от друга, са неефективни. Сега се дава възможност на ДАНС да извеждат под прикритие служители с променена самоличност, да си създават собствени предприятия или неправителствени организации за собствени цели, да ви привикват несанкционирано, а ако откажете, има глоба и други санкции“, посочи бившият шеф на разузнаването.

За опита за преврат в Турция Гяюров коментира, че е и бил очакван на фона на предходни 4 военни преврата, но този е направил впечатление на „доста нескопосан“.

„Някои от коментаторите гледаха с известно съжаление на този факт, което е странно за демократичния ред“, допълни той.

„Няма изненада, защото турското общество от доста време се тресе от проблеми. В никакъв случай, не може да се въприеме тезата, че Ердоган има масовата подкрепа на населението. А напротив, в Турция има грамотни, проспериращи хора, които не искат ислямизиране на държавата“, подчерта Гяуров.

Той отбеляза, че това, че опозицията е застанала зад Ердоган вероятно е стратегически ход.

„Мисля, че рано или късно ще се стигне до безредици и недоволство, защото Турция върви упорито по различен от европейския и цивилизован път“, отбеляза Гяуров.

Вижте също

Посланикът на Белгия в България: Радикално трябва да се замислим накъде е тръгнала Европа

„Надяваме се това, което се случва напоследък, да не е новото нормално, но от друга …