петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Димитър Стоянович: Знанието стана безинтересно, а опростачването повсеместно

Димитър Стоянович: Знанието стана безинтересно, а опростачването повсеместно

Знанието стана безинтересно, а опростачването повсеместно, смята историка, редактор и сценарист Димитър Стоянович.

„Времето, в което живеем, е толкова объркано и в същото време не чак толкова различно отпреди няколко десетилетия, че всички разговори и тревоги, и взаимни обвинения – „как се стигна дотук“,  могат да бъдат видени и 50 години по-рано. Проблемът е, че хората не се интересуват от това, което се случва по-рано и си мислят, че животът започва с тях. Пък то не е точно така“, обрисува времето, в което живеем, Стоянович.

„Голямото предизвикателство на днешния ден е интернет Той като че ли много стопи пространствата и разстоянията. Всички изведнъж си помислиха, че могат да знаят всичко, натискайки съотвветното копче, прочитат нещо, неизвестно от кого написано, и след това казват, че много добре познават дадения проблем. Това води до най-страшното, според мен, смесица от откровена глупост и начетена простотия. Това са хора, които, разбирайки една сламка от многообразието, си мислят, че могат да разкажат за целия сеновал. А това е абсурд. Чрез интернет с всичките му позитиви се лишаваме от енциклопедизма, а без енциклопедизма светът става плосък“, категоричен е Стоянович и допълва, че опростачването е на всички нива.

„Генералните причини са съвременността, убедеността, че всички сме равни, че можем да се откажем с лека ръка от основните принципи, по които съществува човека, а това са вярата, семейството, любовта и отговорността към нея. Отказахме се от децата и връзките помежду си за сметка на постоянната мечта да имаме все повече и повече в материалната сфера, а духовната е зачерната“, изтъкна още Стоянович.

По думите му, в стремежа към по-големия телевизор или жената с по-големи гърди мозъкът залинява.

Днес светът се управлява от лидери, които преди столетия дори не биха били сложени да теглят господарската каруца. Те са на такова ниво, в което всичко е образно говорене и непознаване на процесите, които ни заобикалят, смята още той.

Целия разговор с Димитър Стоянович можете да видите във видеото:

 

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …