понеделник , 23 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Димитър Събев за огромната пропаст между бедни и богати в България

Димитър Събев за огромната пропаст между бедни и богати в България

Икономистът и данъчен експерт Димитър Събев бе гост в студиото на еМисия България и коментира неравенството в България и ЕС и защо ножицата се разтваря.

„Българите не сме уникални. Причините, които водят до ръст на неравенството в България и в света, не са различни. Има едно огромно количество хора, които са изключени от новата икономика заради технологиите“, смята журналистът.

„Разтваря се ножицата. Причината е в разрушаването и в недостига на институции в България. Политиката за ниски доходи беше умишлено въведена в България. Преди около 20 години бе заложена стратегията, че ако ние сме страна с ниско заплащане на труда, при нас ще дойдат чуждестранни инвестиции. Продължаваме да я следваме, въпреки че е в наш ущърб“, убеден е експертът.

По думите му, българите са на последно място по отваряне на нов бизнес и това не е защото българите не са достатъчно инициативни. „Просто сега, в момента, икономическата система в България облагодетелства големите монополисти“, добави още той.

„Моята лична рецепта е зелена – силната ни страна е прекрасната природа, животинския и растителния свят, възможността да развиваме органично земеделие и селско стопанство и биохрани“, смята Димитър Събев.

По думите на журналиста, сегашната система насърчава още по-голямото разделение между бедните и богатите хора.

„Когато икономическата система тръгне по инерция, започва да мачка. Нужни са активни и проактивни мерки. Имаме нужда от институцията на активния социален работник, който не чака седнал на бюро, а човек, който ще посещава домовете и ще вижда хората в нужда. В други страни има институции, която помагат тази голяма пропаст между бедни и богати да се стеснят“, заяви Димитър Събев.

Той е на мнение, че универсалният базов доход звучи много съблазнително, но и притеснително. По думите му, технологиите в Силициевата долина ще направят все повече хора излишни. Именно за това там са най-големите привърженици на универсалния базов доход.

Образованието за един млад човек е нещо, което във всички случаи ще се отплати, убеден е Събев.

Чуйте целия разговор с икономиста Димитър Събев в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

2 коментара

 1. Дървосекачът

  Съвсем НаМясто се обръщате към прората Параметрите, г-це Узунова&г-н Вълков /БиАй ! (Chapeau !)
  ….ама тя Реалността у Нас – Е СвръхпростичкоПросташка ! :
  – Се ли сте сещали Да поотворите Търговския Регистър ?! , та да Видите #КОЙ Е ‘собственик’ на ‘бизнесите’ !
  – ами Списъка на ‘банкерите’ ?!
  ….или както Е Казано : – ако на Входа на Система (Хеле пък В кавички !) Има Поне 90% Грешка – на Изхода-Й (т.е. В резултатите-Й ) Е НеПоМалко от Същата/90% Грешка.

  …. Тогава-ли ?!
  –> Двустъпковата !, ОТ и ЗА Нас-Всички.

 2. Мария Донкова

  Мили млади хора в студиото, „10% от българите печелят колкото половината нация (50% от българите)“ и „10-те най-богати хора владеят 50% от световното богатство“ са радикално различни неща. Спокойствието, с което ги сервирате на публиката като еднакви и приписването на вашето неумение да работите с прости данни на Oxfam е по същество разпространение на функционална неграмотност от екрана на една добра телевизия.