неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Димитър Маргаритов: Потребителите в България стават все по-информирани и активни

Димитър Маргаритов: Потребителите в България стават все по-информирани и активни

Днес е Международният ден на потребителите. Тази година той се отбелязва под мотото „Изграждането на цифров свят, в който потребителите могат да вярват“.

„Помръднахме” ли напред в потребителската си култура, станахме ли по-информирани и активни или все още оставяме търговеца, а не купувача да има водеща роля? Това са малка част от въпросите към председателя на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, който гостува в студиото на еМисия България.

Според доклада на мрежата на европейските потребителски центрове, потребителите в ЕС все още са изправени пред необоснована дискриминация въз основата на националност или място на живеене при пазаруване онлайн.

„Ние българите почти винаги имаме повод да празнуваме. Като един международно отбелязван ден той би трябвало да ни даде възможност да се замислим дали сме достатъчно активни като потребители и граждани“, обясни Маргаритов.

„На базата на получените жалби, проверки, показва, че през последните 2-3 години трайно се забелязва трайна тенденция за по-добра информираност и активност на потребителите. През миналата година са постъпили 21 500 жалби, въпроси и сигнали от потребители“, каза председателят на КЗП.

„Около 1/3 от жалбите и сигналите са свързани с проблеми в сферата на телекомуникации, търговия на дребно с електроуреди и битови уреди“, обясни Маргаритов.

Той каза, че през последните няколко години се наблюдава силна активност на неправителствени организации в полза на хората. По думите му, успешно завършените казуси за миналата година около 60% от жалбите, които КЗП е разрешил, са получили благоприятно за потребителите развитие.

Това са случаи, в които самият потребител е усетил положителната намеса на органа. Броят на проверките също нараства. По закон. КЗП е длъжна да реагира в 30-дневен срок от подадената жалба. Маргаритов обясни и че във всеки един момент потребителите могат да проверят докъде е стигнало разглеждането на сигнала или жалбата им в сайта на комисията.

По думите му, понякога се срещат и парадоксални случаи като даде пример със стока по време на черния петък, която е била обявена за намалена с 20-30%, но дори и с това намаление е струвала по-скъпо, отколкото седмица по-рано.

Маргаритов даде и няколко съвета към потребителите. По думите му, особено важно е да се внимава при бързите кредити – всички търговци са длъжни да предоставят пълната информация какво потребителят трябва да плати.

Ако имате договор с телекомуникационен оператор за телефон и интернет, но не сте платили сметката за телефона, например, не могат да ви спрат интернета, защото не сте издължили друга сметка към същия оператор. Ако имате необосновано висока сметка за ток или парно, имате право да подадете жалба и никой не може да спре парното например до произнасяне по жалбата, макар че не сте платили сметката.

Чуйте целия разговор с председателя на КЗП Димитър Маргаритов:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …