сряда , 26 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Димитър Луджев: За революциите и илюзиите
LUDJEV картинка 4

Димитър Луджев: За революциите и илюзиите

Промените в изборното законодателство доведоха до задълбочаване на разлома между политици и граждани, сътресения в управляващата коалиция и обобщения за избор между стабилност и демокрация.

Как историята се повтаря като фарс – коментира историкът и политик проф. Димитър Луджев.

Той бе категоричен, че дебатите около промените в Изборния кодекс са били „тарикатско надлъгване“.

Всеки използва големи думи, обосновава своите предложения, прикрива ги под патриотични, държавни, сигурността, зад които стоят съвсем конкретни политически и партизантски мотиви, които са видни за образованите хора, които разбират за какво става дума. Вече доста преживяхме, така че тези игри са жалки“, категоричен е Луджев.

Той подчерта, че партиите имат два мотива.

„Всички партии в момента, в това число и ГЕРБ, са заинтересовани колкото се може по-малко хора да гласуват, за да си запазят местата в парламента. Втората мотивация е да се удари ДПС“, посочи Луджев.

„Всички говорят, че ДПС е крало, злоупотребявало с държавата, но тя е малка партия, а големите кражби и злоупотреби се направиха от големите партии“, допълни историкът.

По думите му липсва приемственост в политиката.

„Всичко е в хората. Целият отговор за прехода е в хората. Погледнете Чехия, Унгария, там и до ден днешен в управляващите политически среди доминират хора, които са били свързани с техните революции – те естествено съставляват ядрото на политическата класа и естествено има приемственост“, посочи Луджев.

„Защо неолибералните реформи във всички останали страни в Източна Европа доведоха до растеж, напредък и модернизация, а у нас не доведоха? Значи нещо е сбъркано при нас. А просто те бяха спряни“, категоричен е историкът.

Той каза, че, за съжаление, от голям оптимист се е превърнал в краен песимист.

Целия разговор с Димитър Луджев вижте във видеото:

Вижте също

EMBG_ELENKO

Еленко Ангелов: Медиите са виновни за агресията в България

Психологът Еленко Ангелов гостува в студиото на еМисия България и коментира последните случаи на агресия …