събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Димитър Кенаров: Хората на „Таксим“, сърцето на светската република, вече са други

Димитър Кенаров: Хората на „Таксим“, сърцето на светската република, вече са други

Журналистът Димитър Кенаров, чийто любим град е Истанбул и където е живял известно време, тръгва за него веднага след като научава новината за извършващия се в страната военен преврат. За това какво заварва там и какви са впечатленията му от Турция дни след провалилия се опит за смяна на властта разказа самият той в еМисия България.

Кенаров пристига в Истанбул в събота сутринта, когато границата вече е отворена и нещата са се поуспокоили. Улиците бяха почти празни, за пръв път го нямаше прословутият тежък истанбулски трафик, в кафенетата, в централната част „Бейоглу“ също бе почти празно, разказва той.

Двамата с фотожурналистката Джоди Хилтън отиват и на площад „Таксим“, където привържениците на президента Реджеп Тайип Ердоган вече празнуват проваления преврат.

Направи ми впечатление, че за разлика от преди, когато съм бил на протестите на „Таксим“, на Гези, основната част от хората там сега бяха такива, които изповядват по-консервативни форми на исляма и които са сред основните поддръжници на управляващата Партия на справедливостта и развитието, отбеляза журналистът.

Той припомни, че традиционно „Таксим“, където се намира Статуята на Републиката, е място, което се свързва с по-светски, левичарски, кемалистки и други модерни граждански движения. По думите му сега, в това сърце на светската власт, се случва завземане на нейните и на опозицията символи от проислямски настроената част от обществото.

Кенаров отново направи сравнение с протестите от Гези, където по думите му е могло да се види цялото разнообразие на турската нация – с различен пол, религиозни убеждения, сексуална ориентация, политически пристрастия.

Сега става дума включително за присвояване и адаптиране на технологията, която Ердоган се опитваше да ограничи и която по ирония на съдбата спаси живота му в този преврат, отбеляза той.

Ще се действа с твърда ръка срещу опозицията, прогнозира Димитър Кенаров.

В предаването на живо от Пловдив се включи и друг наш сънародник – Бекир Челик, председател на НПО „Обединени млади граждани“, който е бил в Турция по време на преврата. Той разказа за хаоса по булевард „Истиклял“ и тичащите хора, много от които не са знаели дори причината за паниката.

Челик е на мнение, че Ердоган до голяма степен е знаел какво се случва, имал е предварителна информация и се е възползвал от нея, за да укрепи властта си.

Чуйте разговорите с двамата събеседници:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …