неделя , 22 юли 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Димитър Иванов за вечната ДС, агентите в предизборните листи и доносите в миналото и днес

Димитър Иванов за вечната ДС, агентите в предизборните листи и доносите в миналото и днес

Димитър Иванов е започнал работа в ДС и е бил шеф на прословутия Шести отдел на 6-то управление на Държавна сигурност, което се е занимавало с борбата с идеологическата диверсия, корупцията и контрол на МВР и БКП. След като закриват ДС в продължение на 5 години е дясна ръка на Илия Павлов и „Мултигруп“.

Той е два пъти доктор на науките, преподавател, колекционер и безспорен ерудит. Димитър Иванов гостува в студиото на „Просто Диков“ и коментира защо на челни места в листите и на двете големи партии ГЕРБ и БСП има имена на бивши сътрудници на ДС.

„Общото недоразумение е, че са малко компетентните, знаещите и можещите хора, с лидерски качества и лидерска практика, от които бихме могли да очакваме, че ще допринесат с нещо за обществения живот и състояние. Народът не се чувства добре в последно време“, коментира Иванов.

„Има практика кандидатът за агент като се стигне до момента на вербовка сам да изразява предпочитания за псевдоним. Ако ви кръстим Александър, всеки ще се сети, че става дума за Сашо“, даде пример Иванов.

Той посочи, че, за да бъдеш сътрудник, се изисква определен набор от качества и вътрешна настройка. „Това с клепането е една дълбока заблуда. Нима не можеш да клепаш, без да си агент? Днешните специални служби нямат и по един агент на човек, а виждаме доносничеството и интригантството до какви размери е придобило в наше време“, коментира бившият началник на Шести отдел на 6-то управление.

„Бойко Борисов никога не е бил срещу ДС – това е пълна заблуда и една роля, която играе той в момента, защото му изнася. Голямата детска мечта на Бойко Борисов винаги е била да бъде офицер на ДС. Може да се хванем на бас. Той го е казвал многократно“, подчерта Димитър Иванов и добави, че Борисов не е бил агент на ДС.

„Не е било необходимо да бъде вербуван, тъй като, е бил в партията и е бил офицер от МВР“, обясни Димитър Иванов. Той си спомни и за визита на Юрий Лужков в посещението му в България, както и думите на Борисов тогава.

„Има хора, които са пристрастени към доносничеството. Има хора, които се слагат на властта с цел лична изгода и ъ.н. Но принципът е следният – цедката, мярката за работата на един агент е ръководещият оперативен работник“, разкри Иванов.

Той анализира и някои от имената в предизборните листи на политическите партии, които са били агенти на ДС. Иванов посочи и за ежегодните награди Стефан Стамболов, които раздават и си спомни за случая със Светлин Русев.

„Наказателният кодекс имаше три глави. Престъпленията по глава първа бяха престъпления срещу държавата и с тях се занимаваше ДС. Има неща, за които като си спомня, ме е срам и ми е неудобно. Това са неща, които съм допуснал или поради независещи от мен причини или поради незнание, но за 27 години след 10 ноември няма един човек, който е дошъл да ми каже в очите: „Не те ли е срам?“ Няма от какво да ме е срам. Има такава професия – защитник на държавата“, подчерта Димитър Иванов.

Чуйте целия разговор с него в следващото видео:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

4 коментара

  1. Gestapoto e papal kurowe v DS! Analen sex da my naprawjat!

  2. Gestapoto e pederast!dikov e kurwa!

  3. Спрете!

    Другарю Диков,

    Докога библиотексрския университет ще бъде мярка за каквото и да било в тази държава!?
    Дотегнало ни ежедневно по всички медии да гледаме грозните мутри на червената номенклатурно-ченгесарска мафия. Надявахме се, че поне тази телевизия ще ни спести това изнасилване на сетивата, но изглежда и тази медия няма абсолютно никаква медийна хигиена. Докога българските медии ще продължават да бъдат проводници на милиционерщината и ченгесарщината???

  4. Как все правилните гости гостуват.Преди да стане Просто Диков,г-н Диков обеща да покани Георги Ифандиев и Георги Жеков ,но май предаването тях е винаги е OFF Dikov!!!