четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Димитър Иванов: Според швейцарците не може да получаваш, без да си работил

Димитър Иванов: Според швейцарците не може да получаваш, без да си работил

Защо 78% от швейцарските граждани казаха не на възможността да имат гарантиран минимален базисен доход? Предложението предвиждаше по 2500 швейцарски франка (2250 евро) за възрастен и 625 франка за дете.

Според мен надделя дълбоко вкорененото чувство, че не може да се получава нещо наготово, ако няма свършена работа, което съответства напълно на класическите швейцарски ценности, коментира в еМисия България резултата българинът Димитър Иванов, който живее в страната. Той дори изрази учудване, че 22% от швейцарците все пак са казали „да“.

Иванов разказа, че застъпниците на това предложение изтъкват факта, че в швейцарското общество, едно от най-напредналите в технологично отношение, на практика изчезват нископлатените и нискоквалифицирани работни места – като продавачи, шофьори и др.

Поставя се един резонен въпрос какво ще стане с всички тези швейцарски граждани в един момент, отбеляза той. По думите му сумата от 2500 швейцарски франка е абсолютно недостатъчна за един нормален човешки живот.

Иванов обясни също, че „парите ги има“, като идеята е била не това да е допълнителен доход, а тези суми да се отчисляват и де факто да няма промяна в доходите – просто да се дават от някакъв фонд.

Не бих препоръчал директни сравнения между швейцарското и българското общество, заяви още Димитър Иванов, като напомни, че в Швейцария се говори за четвърта индустриална революция.

Какви са били аргументите на двете страни в референдума и как се е гласувало на него, има ли забранени въпроси за референдум и какви са разликите в това отношение с България – чуйте подробности от събеседника ни:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …