понеделник , 24 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Димитър Иванов за подготовката на българите зад граница за президентските избори и референдума
IZBORI_IVANOV картинка

Димитър Иванов за подготовката на българите зад граница за президентските избори и референдума

Очакванията ми за активността на администрацията и задачата ѝ да информира гражданите са по-скоро скептични – администрацията няма да обърне внимание, МВнР ще направи минимума, а основният товар ще отнесе мрежата от доброволци от цял свят, която разработваме и разрастваме.

Това мнение изказа сънародникът ни Димитър Иванов от Временния обществен съвет на българите в чужбина. Иванов, който живее в Швейцария, е активен участник в организацията на изборния процес и отварянето на изборни секции за българите по света.

В еМисия България той коментира как сънародниците ни зад граница се поготвят за референдума и президентските избори наесен.

„Основният проблем е липсата на визията сред българските политици за значението на 1 млн. български граждани в чужбина като потенциал, капитал, ноу хау“, категоричен е Иванов.

По думите му заради промените в Изборния кодекс и ликвидирането на автоматичните секции, както и повишаването на прага от заявления за гласуване, предстои досадна, административна работа за информирането на българите по света как да упражнят правото си на глас.

„Искаме да получим съдействието на ЦИК да се удължи срока за подаване на заявления за откриването на изборни секции, също така искаме да помолим мейлите ни, които бъдат регистрирани, да бъдат използвани от администрацията за това да информира българите по света, че има избори, какви са условията за гласуване“, заяви Иванов намерението на активните ни сънародници в чужбина.

По думите му живеем в благодатно време, което позволява чрез съвременните методи на комуникация и социални мрежи, българите по света могат по-лесно да постигнат екипна работа.

„Можем да се обединим зад една кауза и без да сме се виждали никога да изградим екипен дух, основната цел е да служим на сънаросниците ни в чужбина. Нашата мисия е неутрална, дава възможност на този, който иска физически да гласува, да може на удобно място, да достигне до изборната секция, да не чака много и да даде своя глас“, обясни още Иванов.

„Опитваме се да дадем информация и за избора по същество, което е изключително трудно, защото в други държави институциите подготвят тази информация за гражданите си, но в България два месеца преди президентските избори не знаем кои са кандидатите“, коментира той и добави, че се опитват все пак да запълнят информационната празнина, оставена от институциите.

Димитър Иванов коментира и визията си за бъдещия президент, като отбеляза, че държавният глава Росен Плевнелиев е бил обединител на нацията и оставя след  себе си един стандарт.

„Мечтая за времето, когато кандидатите за президент ще излизат от гражданското общество“, заключи сънародникът ни.

Вижте също

prepodavane

Димитър Владиков разкрива тайната за успешна кариера зад граница

История за успеха – един българин, успял да пробие в академичния свят на гъстонаселен Китай. …

Един коментар

 1. Дървосекачът

  Втрещяваща Неосведоменост на г-н Иванов !
  – Реалният брой Българ(к)и с ПонеЕдно друго поданство – Е Над (Над !) 3М !!!
  (, а би следвало да отчетем И учещите не у Нас…и сезонно работещите в чужбина. … Сумарно – около Половината (Половината !) от Нас-Всички Българ(к)ите – НЕ са у Нас.
  – при Наличните възможности за интернет гласуване – отде-накъде да се обсъжда за незнамквиси секции и тинтири-минтири ?!

  ….а относно Факта че по Цял Свят има командировани зулумаджии(ки) на ‘наште’ (‘избранници’/’елит’) – намирам че Е крайно време БиАй да Инициира Залавянето-им.