четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Димитър Иванов за опасенията и надеждите на българите зад граница за предстоящите избори

Димитър Иванов за опасенията и надеждите на българите зад граница за предстоящите избори

През ноември много наши сънародници зад граница имаха затруднения с гласуването на изборите. Ще се повторят ли затрудненията и какви са очакванията към външното министерство, коментира Димитър Иванов, който живее в Цюрих.

„Очакванията са високи. Изборите в чужбина се организират благодарение на 80% от доброволци. На последните избори предвид това, че не се отвориха секции, изборната активност беше много ниска“, разказа Димитър Иванов. „Това доведе до спад в гласовете, а Ради Найденов по това време беше посланик“, добави още българинът.

„Доброволци изпратиха искане до външно министерство да бъдат отворени 29 секции в 20 места в Германия. Българските граждани очакват ангажимент към изборния процес особено за сънародниците ни в чужбина. Положението е критично. Датата на изборите беше съобщена доста по-късно. Нуждата от реакция от външно министерство е спешна. Германия е единствената държава, за която все още българските дипломати не са се преборили за постоянно и трайно решение на този въпрос“, посочи Димитър Иванов.

„Канада беше такава, но българският посланик там разби статуквото и всеки път осигурява на нашите сънародници възможност да гласуват“, направи сравнение нашият сънародник.

По думите му, не са ясни и не са постоянни критериите за гласуване в Германия. „Ние очакваме един ясен и проактивен ангажимент, а не обяснения защо не се получава. Става въпрос за стратегически интереси на България. Липсва достатъчно силна политическа воля, за да се реши този проблем. Това не може да бъде кореспонденция на чиновници. Очакваме, че г-н Найденов ще има всички властови ресурси и канали, заедно с опита си, тази акция да стигне до успех“, добави още той.

Чуйте целия разговор с Димитър Иванов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …