петък , 19 януари 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Димитър Иванов: ЦИК незаконно ще затрудни гласуването в чужбина

Димитър Иванов: ЦИК незаконно ще затрудни гласуването в чужбина

В последните часове ЦИК взе решение, с което по административен път ще създадат опашки и затруднения в изборния ден зад граница. Нашият сънародник Димитър Иванов, който живее в Цюрих, разказа какво ще трябва да направят сънародниците ни в чужбина и защо може да се стигне до километрични опашки.

„На практика имаме едно писмо от ЦИК до Министерството на външните работи, в което се казва, че декларацията, която е приложение 22 – тези, които не са подали електронно заявление за гласуване, ще трябва да го направят лично, в деня на вота, в изборното помещение, под зоркото око на член на секционната избирателна комисия“, обясни Иванов.
Гласоподавателят ще трябва и да се подписва пред членовете на Изборната комисия, добави той и нарече тази практика абсурдна.

„Досега хората са носили попълнени декларации или заявление или са ги попълвали пред помещенията за гласуване. Това писмо на ЦИК е изпратено днес. Решение няма на сайта на ЦИК. То е необжалваемо в правен смисъл и е нарушение на Избирателния кодекс – на чл. 33, ал. 2 от Избирателния кодекс. Прегазва се и решение на ВАС от 15 март тази година, в което се тълкува точно този въпрос“, подчерта българинът.

„При условие, че 1 от всеки 5 потенциално гласуващ в секциите в чужбина не е подал електронно заявление, това означава, че десетки хиляди хора трябва да намерят място в изборното помещение да попълнят пред погледа на един от петимата членове на секционната избирателна комисия и да се подпишат“, заяви Иванов.

По думите му, това ще доведе до огромни опашки в секции със стотици граждани като се има предвид, че в Англия и Германия традиционно гласуват хиляди наши сънародници. „Това ще увеличи неколкократно времето за чакане и гласуване“, подчерта Иванов и заяви, че мрежата на доброволците, които имат представители по света, ще призоват българите зад граница да спазват закона.

„Ще ги предупредим да се противопоставят на това писмо, ще информираме нашите сънародници първо да си носят попълнени декларации, а при отказ тя да бъде приета за валидна, ще поискаме всеки от гражданите да настоява за писмен отказ от секционната комисия, за да поискаме ЦИК да отмени това свое писмо“, заяви още той.

Вижте повече в следващото видео:

Вижте също

Подпалиха колата на екоактивиста Петко Петков в Стара Загора. Кой и защо стои зад това?

Днес стана ясно, че снощи е била подпалена колата на екоактивиста Петко Петков от Стара …

2 коментара

  1. Професор Гаврилов от Тулуза

    Това момче е наше, подкрепяйте го!
    В Да, България няма случайни хора.

  2. Васко Василев

    Какво тъпо к–ле си, Митенце и журналистчето момченце с цици