понеделник , 19 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Димитър Иванов: Съветвам ЦИК да въвлекат гражданите в изработването на разяснителни материали за изборите

Димитър Иванов: Съветвам ЦИК да въвлекат гражданите в изработването на разяснителни материали за изборите

Съветвам ЦИК да въвлекат обекта на техните грижи – гражданите – в изработването на тези материали, да направят платформа, на която тестови клиенти да дадат възможност на нас, българите в чужбина, да кажат какво разбират от тях. Те самите биха си спестили изключително много разход на време и усилия, ако включат предварително такава обратна връзка.

Това заяви Димитър Иванов по повод разяснителната брошура на ЦИК за изборите, разпратена до около 30 хил. българи зад граница, заради чиито (открити от тях) нередности, неясноти и непълна информация те изпращат вече второ отворено писмо до комисията.

Иванов разясни кои са някои от тях, както и какъв е бил отговорът на ЦИК досега – а именно, че на страницата на ЦИК информацията присъства и не е нужно тя да е изчерпателна и в разпратените материали.

Настояваме ЦИК да поеме отговорност не само за достоверността, но и за пълнотата на информацията, да съобщава не общите, а специфичните права на българите в чужбина и да не минава само с публикуваното на сайта й, а да достигне до тези граждани чрез имейл, призова Иванов.

На въпрос защо само 30 хил. души са получили брошурата, предвид общия брой на българите в чужбина, той обясни, че това е броят на хората, подали заявление на платформата на ЦИК и попълнили незадължителното поле „имейл“.

Големият проблем е, че българските институции като цяло нямат активна платформа за общуване с българските граждани по света – ние подаваме заявления, самообучаваме се, намираме изборни помещения, де факто представляваме паралелна институция, обобщи той.

По думите му фактът, че има над 400 изборни секции в чужбина не значи, че става дума за някакво подаяние и услуга, за която българските граждани там трябва да са благодарни – още повече, че истинските им нужди са от 4-5 пъти повече секции.

Последните промени в Изборния кодекс той нарече малка победа на гражданското общество, която властта се опитва да поднесе в опаковката на „спасение“. Никой не ни е спасил обаче, сами сме го извоювали и така ще продължим за в бъдеще, категоричен бе Иванов.

Той прогнозира, че макар всички места по света, където ще се гласува, да са на добро ниво, те ще са изправени пред различни предизвикателства.

Би Ай Ти потърси и отговорите на ЦИК за разяснителната брошура, които Иванов коментира.

Според зам.-председателя й Мария Мусорлиева за рекламните материали са били използвани най-кратките изрази, като всяка думичка в тях е била гласувана след задълбочени дебати. Внимавали сме хем да е цветно, хем да разберат хората, каза тя.

Според Мусорлиева за размерите си и предвид наблюденията й върху изборния процес в много страни по света, България прави всичко възможно за откриване на най-много избирателни секции извън страната.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Дървосекачът

    Ама какво има да Се кумим, БиАй ?!
    – Се прави Тук (към БиАй) дискусионен чат (скайп, вибер…фейстайм…GoToMeeting…EasyTalk …или което Решим) !
    … И ! – Действия !, ОТ и ЗА Нас-Всички. Глобално !, и то В Реално време Директно.