вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Димитър Иванов с практически съвети за гласуването от чужбина

Димитър Иванов с практически съвети за гласуването от чужбина

До 11 октомври българите зад граница трябва да подадат заявления, за да могат да гласуват на предстоящите президентски избори и референдум. Димитър Иванов е наш сънародник, който живее в Швейцария и от години работи активно, за да бъде по-лесно българите зад граница да упражняват правото си на глас.

„Открихме първите бъгове в сайта на ЦИК. Докладвахме ги и през нощта бяха отстранени. На сутринта намерихме други бъгове. Надявам се, че ще бъдат оправени. За всички българи в чужбина, които искат да подадат заявления за гласуване, препоръчвам да използват браузърите „Safari“ и „Google Chrome“, препоръча Димитър Иванов.

Той обясни, че се изисква огромна устойчивост и търпение и каза, че някои наши сънародници са опитали по 5-6 пъти да подадат заявлени преди да успеят да разберат какво трябва да направят.

„Важно е да се знае, че адресът на пребиваване в чужбина не е задължителен. От друга страна пък кодът на мястото в чужбина, е задължителен. Надяваме се от ЦИК да го отбележат като задължително“, посъветва Иванов.

„Има и друг проблем – какво правим, след като няма автоматични секции. Имаме казуси за градове като Ню Йорк, Милано, Чикаго, Лондон, Атина, Мадрид и много други. Много е важно да се опише подробно от кой град се подава заявлението. Българите трябва да подадат заявленията не за Лондон-посолство или Милано-консулство, а да опишат с думи в допълнение за кой град са – например Тотнъм или Лондон-Сатън“, добави още българинът.

Вижте какво обясниха от ЦИК по повод предстоящите избори и чуйте целия разговор с Димитър Иванов и чуйте ценни съвети за гласуването на българи в чужбина в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Анастасов

    Мите, пак говориш в множествено число. Кои сте тия вие не се разбра!