понеделник , 19 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Димитър Иванов: Промените в закона за българите в чужбина са козметични

Димитър Иванов: Промените в закона за българите в чужбина са козметични

Промени в Закона за българите, живеещи извън Република България , внесоха на 17 ноември народните представители Петър Славов, Вили Лилков и Методи Андреев. Законопроектът предвижда консултативните органи към българските дипломатически и консулски представителства по света да се създават по инициатива на представители на съответните български общности по места.

Вносителите мотивираха промените желанието на българи в чужбина за създаването на такива органи.

Нашият сънародник Димитър Иванов, който живее в Швейцария, коментира в еМисия България ползите и негативите от предложените законови промени.

Иванов бе категоричен, че промяната в закона, съществуващ от началото на хилядолетието, е абсолютно козметична.

„Важно е да се каже, че институционалната представителност на българските граждани извън страната е предвидена още в този закон, макар и рудиментална, на две нива. Първо, като обществени съвети към съответните посолства и консулства и, второ, в рамките на Национален съвет на българите в чужбина. Тази кауза е от години“, отбеляза той.

По думите на Иванов тримата вносители се връщат крачка назад и се опитват на много ниско ниво да променят настоящата законова база.

„Какви са рисковете? Липсва механизъм, който ще доведе до легитимиране на тези представители в очите на българските общности и в очите на българските институции. А това е необходимо, защото практиката показва, че посолствата могат да изберат представители, но те могат да не бъдат припознати от общностите или от други кконкуриращи се организации“, посочи Иванов.

Той бе категоричен, че по този начин конфликтът на интереси и възможни скандали са програмирани.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …