петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Димитър Иванов: Предложенията за уседналост биха ограничили активното избирателно право на милион българи

Димитър Иванов: Предложенията за уседналост биха ограничили активното избирателно право на милион българи

С промени в Закона за българското гражданство, разписани и публикувани на страницата на Министерството на правосъдието, служебното правителство обмисля въвеждането на уседналост за парламентарни и президентски избори. С текстовете на практика се ограничава правото на глас на всички българи, живеещи зад граница.

Промените в Изборния кодекс предвиждат право на глас да имат българските граждани, отговарящи на член 42 от Конституцията, но освен това и са живели последните три месеца на територията на страната.

Предложените текстове коментира сънародникът ни Димитър Иванов, който от години живее в Цюрих и е активен член на Временните обществени комитети на българите зад граница.

„Предложенията за промени за уседналост за 3 месеца са абсолютно механично пренесени като правило от въведените закономерно във връзка с европейските избори и за местна власт. Само че националните избори и изборите за държавен глава не може да се сравняват с тези видове избори. Това е опит за ограничаване на активното избирателно право на 1 милион българи“, категоричен бе Иванов.

По думите му се прави опит да се зачеркнат 15 години изборна история в чужбина и то на фона на рекордната изборна активност от 26 март.

„Как може служебното правителство да си позволи  такава инициатива, защото това не е административен акт, а важно стратегическо решение от национално значение“, запита Димитър Иванов.

По думите му подбни промени отново противоречат на Конституцията.

В обосновката на законопроекта четем, че се цели уеднаквяване на изискванията за упражняване на активното избирателно право от страна на българските граждани. Тва уеднаквяване не може ли да бъде в друга посока, каза още Иванов.

Обяснявам си фактът, че юристи създават закони, които противоречат на Конституцията, с тендициозната тактика, която се прилага от т. нар. патриотични среди, които започнаха с физическото ограничаване на правото на глас на нашите сънародници, които живеят в Турция, коментира сънародникът ни.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Професор Гаврилов от Тулуза

    Само това момче ли имате за коментатор от диаспората! Ставате смешни!

    Не са „комитети“, а съвети!