понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Димитър Иванов: Предлагаме работеща идея на ЦИК, за да не загубим доброволците

Димитър Иванов: Предлагаме работеща идея на ЦИК, за да не загубим доброволците

Да се създаде неформална координационна група с представители на т.нар. временни комуникационни постове (ВКП), на ЦИК и на мрежата от доброволци в секционните избирателни комисии в чужбина, се предлага в отворено писмо на доброволците зад граница.

За идеята, особено актуална след проблемите на първия тур от президентските избори, в еМисия България разказа активистът от Швейцария Димитър Иванов, част от временните обществени съвети на българите в чужбина.

По думите му идеята е координационната група да събира информация от секциите по света, които първи приключват с изборния процес (като тези в Австралия, Нова Зеландия и Азия) и да идентифицира най-често срещаните проблеми и най-критичните места в протоколите, където масово се греши, като след това навреме предадат ценната информация и кратки съвети на секциите в Европа и Америка, които почват работа часове по-късно.

По думите му трябва да се използват и модерните платформи за аудио-визуална комуникация, за да се скъсят ненужно тромавите и дълги комуникационни линии между доброволците в СИК-овете в чужбина и ЦИК.

Решихме, че ако не получим обратна връзка до полунощ, ние просто ще си тръгнем, за да отидем да спим, закани се той от името на доброволците в чужбина.

„Ние се борим не за конкретния изборен ден или протокол, а за бъдещето, тъй като 80% от съставите на СИК са именно доброволците. Те са гарант за честността и професионализма на изборния процес в чужбина. Ако ги загубим с недомислици и пренапрягане, те просто няма да се хванат отново на тази работа. В интерес на всички е ние да общуваме по-добре с институциите“, категоричен е Иванов.

„Хората са изключително уморени и дори ядосани, тъй като са били оставени сами на себе си. След като попълниха протоколите, сканираха ги и ги пратиха в ЦИК след 20 ч. местно време, те бяха принудени да чакат още 6-8-10 часа и в крайна сметка да не получат обратен отговор от ЦИК и ВКП, че всичко е наред и се разпуска официално изборната комисия“, разказа още той за начина, по който е преминал първия тур на президентските избори на 6 ноевмри.

По думите му този ВКП просто няма капацитет да обработи заявките от 325 секции в чужбина.

Тази доброволческа работа си има своите граници, не може да се изисква 30 часа човек да е на пост, защото преумореният човек, след неспирна работа с избиратели, който след това трябва да се концентрира да попълва формуляри и да прави сметки, естествено допуска грешки, посочва Димитър Иванов.

Той уточни, че в в голямата си част грешките, които сега се откриват, все пак не са фатални, но са досадни.

Всички искаме перфектни протоколи и затова направихме това предложение в отворено писмо, но не очакваме толкова светкавична реакция от ЦИК, въпреки че това е изцяло в неин интерес, добави Иванов.

Въпреки всичко той е категоричен, че от гледна точка на българите в чужбина всичко в рамките на възможното е било направено и всичко, което е зависело от доброволците, е било постигнато.

Димитър Иванов напомни, че много от хората работят съвсем доброволно и отделят от времето си, докато при тези, които все пак получават някакво заплащане, то е съвсем символично – 60-70 лв. и за стандарта в чужбина може да покрие само транспорта или храната им.

Голяма част от труда въобще не се вижда – много хора допринасят с информиране на сънародниците ни по места, с изяви и инициативи, които ги няма в закона, но без които няма как да се случат изборите, заключи той.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …