неделя , 24 юни 2018
Начало / Жива връзка / Димитър Иванов: Най-голямата изненада в новия кабинет е кандидатурата на Валери Симеонов за вицепремиер с ресор българи в чужбина

Димитър Иванов: Най-голямата изненада в новия кабинет е кандидатурата на Валери Симеонов за вицепремиер с ресор българи в чужбина

Кандидатурата на Валери Симеонов за вицепремиер с ресор българи в чужбина е истинска изненада за мен и за много от българите в чужбина. Това коментира в ефира на Би Ай Ти Димитър Иванов, представител на „Национална стратегия за българските граждани и историческите български общности по света“ – Швейцария.

„От една година правата на българските граждани по света са много сериозно атакувани, има политика на рестрикции в това отношение, които продължават и до ден днешен“, допълни Иванов.

„Господата политици от Патриотичния фронт са последователни във визията си към българските граждани в чужбина – че „вие“ и „ние“ нямаме нищо общо, което е изключително тревожно“, смята Иванов.

Според него има две очаквания като сценарий – едното е, че нищо няма да се случи. „Припомням, че имаме приета Национална стратегия за българските общности, по която нищо не се прави“, аргументира се той.

Другото му очакване е да има неприятни изненади – продължаващи рестрикции в Изборния кодекс.

„Политиците трябва да осъзнаят, че българите в чужбина са част от нацията, извор на кадри, които предлагат много възможности. България няма нужда от стабилност, има нужда от развитие. Има липса на диалог обаче, може би това е големият проблем. След прословутия въпрос за огледалото в Лондон има регрес и остава само да се надяваме на катарзис“, коментира още Иванов.

Според него, при нас липсват държавници. „Говорим за еврофондове, магистрали, инфраструктура, но не чуваме нищо за човешкия капитал. Цял свят се бори за кадри като нас, които сме отишли в разцвета на възможностите си в чужбина и би трябвало политиците ни да мислят в тази посока.

А може би политическото статукво се страхува от това, че знаем прекалено много, че не е възможно да ни купят, но не ми се иска да мисля в тази посока“, допълва сънародникът ни.

„Апелирам към новото правителство да ни включи към развитието на страната, защото ние искаме да дадем. Ние не сме част от външната политика, напротив. Ненужно е да ни се обещава, че някой ще се грижи за нас и ще ни защитава“, категоричен е Иванов.

Той каза още, че има пореден рекорд в абсолютното участие на български граждани в чужбина в избори и референдуми – това е факт и от резултатите от последния предсрочен парламентарен вот през март.

Вижте също

Румен Радев и Александър Вучич обсъдиха проблемите на българите в Сърбия. За какво се договориха?

Президентът Румен Радев и сръбският му колега Александър Вучич се срещнаха с българската общност в …