сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Димитър Иванов: На изборите ще има опашки в Лондон, Мадрид и Париж

Димитър Иванов: На изборите ще има опашки в Лондон, Мадрид и Париж

Димитър Иванов, който е част от временните обществени съвети на българите в чужбина, разказа от Швейцария, че в момента има най-висок праг за заявления, които трябва да бъдат подадени за отваряне на секция за предстоящите президентски избори и референдум.

„В момента имаме по-висок праг – 60, а не 40. Миналата година секциите бяха отваряни автоматично и за това нямаше нужда от заявления. Във Великобритания ще имаме заявления за минимум 45 секции, може да имаме рекорд от 46 секции. Там нашите сънародници обаче ще попаднат под тежките удари на несправедливия Изборен кодекс и ще се отворят с 11 секции по-малко от заявените. Това е произволно ограничение, което беше наложено и вносителите на промените в кодекса трябва да застанат пред нашите сънародници и да дадат обяснение“, заяви в предаването еМисия България Димитър Иванов.

Той каза, че в САЩ са събрани заявления за разкриване на 24 плюс евентуално още 5 секции и добави, че максимумът на досега откриваните секции там е 42.

В Испания положението е катастрофално, в Мадрид липсват секции. Максималният брой секции, които ще бъдат отворени, са 23, което е половината от досегашния максимум за Испания от 47 секции. В Австрия са хубавите новини, тъй като ще бъда разкрита секция и в Залцбург. В Италия ще има секция в Пиза, в Швейцария секциите ще са с една повече, а в Дания – с две повече“, посочи Иванов.

„Германия е нашата болка. Нашите сънародници до сега са имали 21, а ще имат само 8. Нямаме официална информация и посолството в Берлин отказва информация. ЦИК също е в неведение дали ще може да се гласува извън официалните дипломатически посолства и консулства на България. В Германия са събрани завеления за общо 22 секции. Там опашките ще са огромни“, подчерта Иванов.

„Ние сме в едно гробовно очакване на една „Хиобсова новина“, че нещо нма да се случи. Комуникацията е под всякаква критика. Отдаваме този факт на някаква гузност и колебание да се поеме отговорност пред суверена“, обобщи българинът.

„Великобритания ще е казусът който ще постави под въпрос Изборния кодекс. Тези правила са изключително рестриктивни и те не работят. Политиците би трябвало да поемат своята отговорност. Неминуемо ще видим опашки в Лондон и Мадрид. В Париж ще се отвори само една секция по новите разпоредби. Недомислено е“, категоричен е представителят на временните обществени съвети на българите в чужбина,

„Нашата мрежа от доброволци обхваща над 300 души на над 100 места от света. Там, където има поне един активен местен българин, който да върши работата на държавата и ЦИК, да обяснява технически и юридически какви са правата, особеностите и техническите детайли, има поне по 1 секция“, разясни още Иванов. Той подчерта, че това е голяма отговорност, която някои от сънародниците ни зад граница поемат.

„Правим това през нощта, в свободното си време. Някои за трета поредна кампания поемат тази тежест на гърба си, защото хората нямат време да четат в сайта на ЦИК, не са наясно с всички промени в Изборния кодекс и не достига информация до по-отдалечените населени места. Хората по места правят невъзможното. За да бъдат отворени тези секции и да бъдат събрани поне по 60 заявления, това е изцяло заслуга на организираните местни български общности“, подчерта още Димитър Иванов.

Чуйте целия разговор с него и вижте къде колко секции се очаква да бъдат отворени за предстоящите президентски избори и референдум в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …