петък , 22 юни 2018
Начало / Жива връзка / Димитър Иванов коментира промените в Закона за българите, живеещи извън родината

Димитър Иванов коментира промените в Закона за българите, живеещи извън родината

Поправки в Закона за българите, живеещи извън родината, предвиждат консултативните органи към дипломатическите представителства да се създават по инициатива на представители на българската общност. До момента създаването на подобен консултативен орган е предвидено, но не и ред за създаването му. Промените се наложиха, след сигнал от българи в чужбина, които са поискали от местните си дипломатически представителства създаването на подобен орган, а желанието им е било отхвърлено.

„Промените са съвсем малки, но не незначителни.

Промяната в Закона за българите, живеещи в чужбина, който е вече на 16 години, е да даде възможност на местните общности сами, по тяхна инициатива да могат да обрзуват обществен съвет към съответното посолство или консулство“, коментира сънародникът ни Димитър Иванов, който е част от Временните обществени съвети и живее в Цюрих, Швейцария.

По думите му, ключов е моменът по механизма на създаването на обществените съвети.

Нашето предложение е този механизъм да бъде изборен, а не както в момента, както е в текста, да бъдат излъчени по неясна процедура, допълни Иванов.

Защо промените срещат отпор в парламента и ще бъдат разглеждани от втора парламентарна комисия в сряда – вижте повече във видеото:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …

Един коментар

  1. И водещите не са в час за какво иде реч, но Димитър съвсем се оплете!
    Какви съвети, какви 5 лева! Защо някой си мисли, че ще има права когато и да е било да може да изказва мнение от името на диаспората!

    Тия съвети са само в главите на едни момчета, борещи се за някое свободно столче!