четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Димитър Главчев: Категорично трябва да се намали броят на депутатите

Димитър Главчев: Категорично трябва да се намали броят на депутатите

Кандидатът за народен представител от ГЕРБ Димитър Главчев гостува в студиото на еМисия България. Поканата му е част от поредицата предизборни интервюта и участия, в които ви представяме кандидатите за властта от основните политически партии.

„Служебният премиер Герджиков вероятно разполага с повече информация, отколкото аз за това дали ще има намеса на изборите от външни сили. Недопустимо е намеса на която и да е държава в работите на България – дали ще е Русия, дали ще е Турция, е недопустимо“, категоричен е Главчев.

„Идва ми в повече това, което се случва и се чудя дали не е за отвличане на вниманието какво ще правим с ЕС. Засилиха се особено множеството мерки след изявлението на Ахмед Доган, което също прави впечатление. Пиронът беше това, че като че ли се разчистват отношения между ДПС и ДОСТ, тъй като те се борят основно за този електорат“, подчерта Главчев.

„На втори план остана неколкократното споменаване на израза Обединени патриоти, което е намигване към формация, която има такова наименование. На няколко път се тиражира и версията, че Нинова е готова да управлява с ДПС. Това намигване на Доган като че ли цели да кажат какво мислят патриотите“, смята кандидатът за народен представител.

По думите му, има разлики в позицията на ГЕРБ и ДПС не само по отношение на плоския данък. Той каза, че политиците трябва да се съобразят и с решението на избирателите на референдума.

„ГЕРБ не се страхува от волята на българските граждани и единствено ние подкрепяме тази воля. Винаги давам примера за Брекзит. Виждате всички стъпки от страна на парламента и управляващите са в посока да се съобразят“, заяви още той.
По думите на Главчев много повече хора са гласували за мажоритарен вот, отколкото са гласували за президента Румен Радев.

„Волята на мнозинството над малцинството в крайна сметка е основата на демокрацията“, заяви кандидатът за народен представител. Той коментира и предложението на ГЕРБ по повод имунитета на депутатите.

„За Велико народно събрание и промяна в Конституцията също прави впечатление като тема, която вълнува избирателите. Лично категорично бих подкрепил намаляването на броя на народните представители. Броят на избирателите в България е намалял в последните години и дори само спрямо това би било нормално да се намали броят на народните представители“, обясни Главчев.

„Имаме и предложения за отчетност на три месеца на тримата големи – председателите на ВКС, ВАС и главния прокурор в Народното събрание. За антикорупционния закон, ние и РБ бяхме единствено съгласни за промяната му. Ако в някоя нормална демокрация се случи нещо подобно, хората ще се вдигнат по площадите“, добави още кандидатът за депутат от ГЕРБ.

Той коментира ситуацията в Румъния като посочи, че ако е възможно да има политическа чистка, то тя трябва да се избегне. „Да се крием под такъв мотив и да не правим нищо с обяснението, че може да е политическа чистка е като да си заровим главата в пясъка като щраус. Предлагаме и единен орган, който да се бори с корупцията“, обясни Главчев.

По думите му, трябва стриктно да се спазват правилата и законите, тъй като при спазването на правилата се крие добрият начин на живот и справедливостта.

Той анализира и защо няма нито един осъден политик в България. „Ако има някой, който трябва да бъде осъден, това задължително трябва да е така. Но това е работа на съдебната система. Реформата там трябва да продължи и тя е започната. Кое е по-добре – да започнем отнякъде или нищо да не правим. Мисля че е риторичен въпросът“, посочи Димитър Главчев.

По думите на кандидата за народен представител каза, че има притеснения дотолкова, доколкото са сменени областни управители, които перфектно са провели президентските избори. Освен това проф. Герджиков е казал, че ще има такива смени само при съмнение за опорочени избори. За някои от тях е имало инсинуации, че сами са подали молби за напускане, посочи Главчев. По думите му, това оронва престижа на служебното правителство.

„Главният секретар на МВР беше сменен на ръба на закона, както и шефове на областни управления на МВР. А какво отношение имат трима-четирима шефове на болници, които също бяха сменени? Има много сериозна чистка и след нея най-абсурдно звучеше обяснението на Нинова, че има служебно правителство на ГЕРБ“, заяви кандидатът за депутат от ГЕРБ.

Чуйте целия разговор с кандидата за депутат от ГЕРБ Димитър Главчев:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …