неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Димитър Гърдев за хибридната война на Ердоган, диалога с ЕС и Русия и перспективите

Димитър Гърдев за хибридната война на Ердоган, диалога с ЕС и Русия и перспективите

Турският президент Ердоган успя да събере стотици хиляди привърженици, които отпразнуваха неуспешния опит за преврат. „Страната от един месец е в извънредно положение, когато би трябвало митингите и събранията да бъдат ограничавани. Всяка седмица се събират уж спонтанно стотици хиляди хора. Издигат се искания за смъртно наказание, за сериозни реакционни действия спрямо несъгласните с вижданията на президента“. Това заяви в предаването еМисия България експертът по международна сигурност и информационни войни, бивш дипломат и член на УС на Центъра за мирни изследвания и политика за сигурност Димитър Гърдев.

Той посочи, че партията на Ердоган има изключително широка мрежа и структура, която използва и съвременни методи – социални мрежи, флаш-мобове и тролове, които следят какво става в социалните мрежи и дават определена насока на това, което се случва. По думите на Гърдев причината за многобройните митинги в подкрепа на президента се дължат на неговата несигурност.
„Ердоган не се чувства много уверен и сигурен, търси постоянно подкрепа. Той променя държавата, но не знае как ще бъде прието това“, коментира експертът по междунарoдна сигурност и информационни войни.

Гърдев посочи, че турците са „южни хора с наш манталитет, с темперамент, който бързо се пали“. За тях е характерно това ескалиране на напрежението и емоциите, но проблемите ще останат. „Нищо от това, което се прави сега, не решава основния проблем – разделението между европейски ориентираните хора и тези, които се осланят на Аллах“, смята още той.
Разменените остри реплики между Турция и ЕС буди недоумение, според Гърдев.

„Риториката рязко се втвърди, но диалогът трябва да се води, няма друга алтернатива“, коментира експертът. Според него Турция умишлено провокира ЕС, макар че до момента страната не е видяла нищо лошо от съюза.

„Това е единствената велика сила, която подкрепя Турция за бежанците. Тя може да получи голяма финансова помощ само от ЕС. Но, ако се въведе смъртното наказание, преговорите с Турция прекъсват веднага. Това са похвати от информационната война, от хибридната война“, коментира експертът. Целта според него е да се измести фокусът от основната тема.
По повод отношенията с Русия, Гърдев посочи, че Турция се опитва да излезе от сложната ситуация, в която се е поставила.

„Бяха с Путин доскорошни приятели. Такъв беше и Башар Асад. Същия беше и Нетаняху“, обясни още Гърдев. Според него това, което много притеснява Ердоган, са не само отслабената икономика, но и „Ислямска държава“, бежанците и кюрдите. Гърдев посочи, че е оптимист и смята, че ще има намаляване на ескалацията и че взаимоотношенията на Турция с останалите страни ще се върнат в рамките на нормалното.

Вижте целия разговор с Димитър Гърдев и целия му анализ за ситуацията в Турция в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …