събота , 23 юни 2018
Начало / Жива връзка / Димитър Гърдев: Какво се случва в Алепо

Димитър Гърдев: Какво се случва в Алепо

След 4-годишни сражения, армията на Башар Асад успя да си върне властта над Алепо с цената на стотици цивилни жертви.

Какво се случва в Алепо и какво означава контрола на Асад над Алепо за войната в Сирия – коментира експертът по международна сигурност Димитър Гърдев.

„Ужасяваща е войната в Сирия. Смятам, че информациите за подобни зверства ще се увеличават, защото виждаме в световния информационен обмен, че постепенно се измества фокуса. Досега агенциите даваха превес на бунтовническите сили, в момента, в който екипите влязат там и започнат репортажите на място, ще видим какво е правила „Ислямска държава“ и „Джабхат ан Нусра“ в този град“, каза Димитър Гърдев в предаването „Жива връзка“.

По думите му, трябва да имаме общочовешки критерий за това какво представлява една въоръжена съпротива и една радикална религиозна секта, каквато, по думите му, е „Ислямска държава“.

„В Сирия трябва да бъдат разграничени умерените опозиционери от тези, които представялват международната терористична общност. Това трябва да бъде разделителната линия“, категоричен е Гърдев.

„Не бива да си затваряме очите, че това, което се случи в Сирия в последните 2 години, беше навлизането основно от Ирак от „Ислямска държава“, а тези хора въобще не са сирийци. И когато се търси бъдещото решение на сирийския въпрос трябва ясно да бъдат разграничени тези, които наистина са сирийски граждани и искат демократизация на държавата си, и тази международна група от интербригадисти, които не искат да участват в този процес, отказват да подписват споразумения, защото както заявяваха, Сирия ще принадлежи на тези, които са я завоювали“, подчерта експерът.

По думите му, превземането на Алепо прадставлява прелом във войната.

Целия разговор с Димитър Гърдев можете да видите във видеото:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …