събота , 24 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Димитър Гърдев: Джихадистите водят диверсионна война в Европа

Димитър Гърдев: Джихадистите водят диверсионна война в Европа

Темата сигурност ще бъде основна по време на голямата среща на лидерите на ЕС в Рим тази събота. Очаква се тогава те да затегнат още повече мерките за сигурност на Стария континент и да направят пореден опит за изграждане на обща стратегия срещу терора, последният акт на който бе в британската столица Лондон.

В еМисия България темата коментира Димитър Гърдев, експерт по международна сигурност и информационни войни, бивш дипломат и член на УС на Центъра за мирни изследвания и политика за сигурност.

Заплахата от тероризма изобщо не е намаляла, тероризмът е жив и в Европа джихадистите водят диверсионна война., като всички параметри на това деяние са спазени – никакви искания и условия, а единствено диво желание да се нанесе колкото се може по-голямо поражение, коментира той по повод на атаката в Лондон.

Експертът отбеляза, че извършителите нямат профила на тези от преди десетилетия, а са второ и трето поколение имигранти, ползващи се с всички блага на модерното западно общество.

Според него в днешния отворен свят без граници, в който умовете на хората са свързани чрез интернет, основното внимание трябва да е насочено към интелектуалния вирус на джихада, който си проправя път в умовете и сърцата на тези хора въпреки всички модерни системи за сигурност. То сравни надпреварата между замислящите атентати и службите с гонка.

Дори и един на 20 предотвратени атентата да успее, това веднага рефлектира и сякаш обезсмисля целия положен труд, отбеляза Гърдев.

Експертът е сигурен, че над поразяваните в Европа обекти има предварително наблюдение, като общото е, че те са символи – на държавите и на Европа.

На въпрос дрънкат ли оръжия в Европа след изострянето на тона между Ердоган и Холандия и Германия, Гърдев казва, че тези оръжия са смао информационни, а сблъсъкът се води в медиите. Според него няма съмнение, че и от двете страни има сериозни щабове и разработени тактики и методи.

Експертът отбеляза, че Ердоган се опитва да направи нова държава, но тези процеси се сблъскват с демократичните норми и правила, които ЕС има към всички държави, започнали някакви преговори за присъединяване.

Нормите на ЕС му пречат и той започна тази кампания – да обвинява ЕС с единството желание да се стигне до предел, в който лидерите на ЕС да кажат, че прекратяват преговорите и той да излезе отново в бяло, коментира Гърдев.

Експертът даде и примери за други информационни войни – в САЩ, където по думите му има информационна гражданска война, както и у нас, където се използват прийоми като компромати и разделение на обществото, последното от които – в средите на българските мюссюлмани:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …