петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Димитър Ганев: За пръв път управлявала партия печели повече, отколкото е имала

Димитър Ганев: За пръв път управлявала партия печели повече, отколкото е имала

Политологът Димитър Ганев, смята, че това, което прави тези избори безпрецедентни е, че за пръв път партия, която слиза от власт на следващите избори печели повече от колкото на предните избори.

„Обясненията могат да се оправдаят с това, че управлението е било много успешно. Без да доминира усещането че е било толкова успешно това управление, ГЕРБ успя да победи с много. БСП успя да постигне един електорален вот за една нощ, след президентските избори, почти да достигне ГЕРБ“ – смята Димитър Ганев.

„Проведохме три проучвания и още през януари видяхме че ГЕРБ има преднина и че парламента ще бъде с 5 партии. Голяма динамика в структурата на вота нямаше. Цялата кампания бе доста дълга и това даде предимство на двете водещи партии, те изсмукаха електората само за себе си“ – заявява политологът.

БСП успя да консилидира целия ляв вот зад себе си. Това противопоставяне даде огромен шанс на ГЕРБ да прибере всички десни избиратели под знамената си. Така се стигна до един двуполюсен модел. – смята Ганев.

„И двете партии по време на кампанията заявиха, че няма да правят коалиция. ГЕРБ би се обърнала към всички други възможни партньори. ГЕРБ заедно с ОП имат мнозинство, правителство ще има, всичко друго ще бъде безотговорно.

Преговорите няма да бъдат лесни.

ГЕРБ ще трябва да преговаря едновременно с три партии, които не са толкова обединени. ГЕРБ ще отидат на вариант да се търси и трети партньор, за да могат да постигнат едно по-голямо мнозинство“ – каза политологът.

Напълно е възможно да има коалиции на плаващото мнозинство.

Бъдете сигурно, че ГЕРБ ще намигне към оново „реформаторско пространство“, което остана непредставени. ГЕРБ ще продълви да се заобикаля с хора от тях, но това няма да реши аритметиката в пленарна зала. Такива плаващи мнозинства сме виждали винаги, когато са управлявали ГЕРБ. Не изключвам и вариант и ДПС да подкрепи на моменти ГЕРБ“ – смята Ганев.

„Синята десница“ живее в два периода – на разделяне и на обединение.

Понеже сега сме в период на разцепление, трябва да очакваме следващия период на обединение“ – прогнозира политологът.

Над този парламент тежи като „дамоклев меч“ една заплаха – този за мажоритарното явяване на изборите.

ГЕРБ вероятно ще подкрепят подобно искане, но кой друг? Ако има мажоритарен вот, патриотите ще останат извън парламента и затова едва ли ще подкрепят“ – пита Димитър Ганев.

Какво още каза Димитър Ганев, вижте в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …