вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Димитър Ганев: В парламента има консенсус около Изборния кодекс

Димитър Ганев: В парламента има консенсус около Изборния кодекс

Четвърто поред мнозинство се захваща с Изборния кодекс. Струва ми се, че не се осъзнават ударите, които се нанасят непрекъснато на легитимността на изборния процес в България. Нещо повече, честността на изборите е оспорвана от мнозина, хората вече не вярват на избори. Ако всяко едно мнозинство, когато започне да променя ИК и то със съмнение, че го прави в собствения си интерес, няма как да върнем доверието на гражданите в изборите. Според мен това е основният удар, който нанесе това мнозинство с промените в ИК. Това бе удар върху легитимността на изборния процес.

С тези думи политологът Димитър Ганев коментира промените в изборното законодателство, приети от депутатите преди Великден и предизвикали вълна от недоволство на български граждани.

Той заяви, че в сравнение с кодекса на Мая Манолова няма съществени разлики, но пък това, което е променено, е „стъпка назад“.

„Няма голяма политическа сила, която да мобилизира протестен потенциал. Вижте в парламента до голяма степен има консенсус около Изборния кодекс“, подчерта Ганев.

Той е категоричен, че консенсусът на политическият елит е насочен срещу гражданите.

Гледайте целия разговор с политолога във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …