сряда , 17 октомври 2018
Начало / Хайд Парк / Димитър Ганев от Изследователски център „Тренд“: У нас държавата се приема като субект, от който можеш да забогатееш

Димитър Ганев от Изследователски център „Тренд“: У нас държавата се приема като субект, от който можеш да забогатееш

Преди дни Изследователски център „Тренд“ представи едно изследване, от което се разбра,че повече от половината българи смятат,че трябва да имаш познати или роднини с пост, за да получиш добра работа. В същото изследване, направено по поръчка на Фондация „Фридрих Еберт“ става ясно,че близо 300 000 са демотивираните българи, които са в трудоспособна възраст, не учат, не работят и не са регистрирани в Бюрото по труда. Основно те са млади хора до 29 години, със средно образование, които се издържат от доходите на семейството си. За да коментира дали тези данни са изненада за някого, в студиото на „Хайд Парк“ гостува Димитър Ганев от „Тренд“.

„Целта на изследването беше да се покажат дълбочинните ценностни нива на българина. Тези данни, особено за хората, които изследват общественото мнение, не са изненада. За демотивираните българи – не могат лесно да бъдат поставени под общ знаменател. И тук не става дума за проблем на някаква малцинствена общност. Защото мнозинството от тези, които нито учат, нито работят са българи“, каза Ганев.

Той коментира още,че в страните на запад от нас държавата е приемана като арбитър на позиции и интереси. У нас я третираме като субект, от който можеш да забогатееш. Всичките скандали и гейтове в политиката ни са свързани точно с това.

Повече от разговора и всичко от Хайд Парк – ТУК

Вижте също

Татяна Дончева: Акцията срещу кмета на Септември е продуктово позициониране на новия антикорупционен орган. Гейското лоби в България е достатъчно мощно, за да прокара Истанбулската конвенция

Защо акцията на спецпрокуратурата срещу кмета на Септември Марин Рачев беше толкова грандиозна? На този …