неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Димитър Ганев: Никой няма интерес от предсрочни избори

Димитър Ганев: Никой няма интерес от предсрочни избори

Политологът Димитър Ганев коментира, че нито една политическа партия няма интерес от предсрочни избори.

„Това парламентарно мнозинство е по-здраво, отколкото изглежда. Трябва да погледнем коя от партиите има интерес да предизвика предсрочни избори, за да разберен кой би ги предизвикал. В тази ситуация нима ДПС, нима РБ, нима АБВ или ПФ иска избори“, попита Ганев.

По думите му конфликтът в ДПС няма да позволи на движението или новата формация на Местан да разиши влиянието си, а ще има отлив на избиратели, които просто няма да отидат да гласуват.

„Радан Кънев също няма интерес от предсрочни избори. В момента той разполага само с ДСБ, която има потенциал от 100 хил. избиратели. Последните проучвания показват, че в картината в парламента няма да се промени особено. При разпад на РБ дори има възможност да няма нито един депутат“, каза още Ганев.

Според него при евентуални предсрочни избори ГЕРБ малко ще вдигне тежеста си, но в момента партията има комфортно мнозинство в парламента.

Той посочи, че премиерът Бойко Борисов е загубил баланса, който крепи в управлението, с оставката на Христо Иванов и оттеглената подкрепа на Радан Кънев и сега се опитва да върне баланса и реформаторската легитимност на кабинета.

„С постъпките от последните седмици премиерът иска да каже, че реформаторският потенциал на правителство не е изчерпан“, каза той и подчерта, че фундаментът на управлението е липсата на алтернатива.

По думите му вотът на недоверие е бил доказателство, че няма алтернатива, за която потенциална заявка дава евентуален проект на Радан Кънев.

„Проблемът на манифеста „За Републиката“ е, че въпреки заявката, че отиваме отвъд лявото и дясното, той не може да излезе от един определен кръг общественици, интелектуалци и политици, като не може да намери политическия си изразител“, подчерта Ганев.

Целия разговор с политолога можете да видите във видеото:

 

 

 

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …