понеделник , 27 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Димитър Ганев: Незадължителното гласуване може да се отрази на избирателната активност
IZBORI картинка

Димитър Ганев: Незадължителното гласуване може да се отрази на избирателната активност

Конституционният съд днес реши, че трябва да отпаднат санкциите за задължителното гласуване. Дали решението няма да обслужи интереса на партиите с твърди ядра, които биха загубили от висока избирателна активност, коментира политологът Димитър Ганев в еМисия България.

„Решението е напълно логично и беше очаквано. В нашата Конституция е заложено решението, че гласуването е право, а не задължение. То идва не твърде късно и само по себе си вероятно ще се отрази на парламентарните избори и на избирателната активност. Ако беше дошло един месец преди президентските избори, нямаше да се отрази толкова, колкото сега“, смята Димитър Ганев.

„Тогава над 80% от българските граждани бяха чули, че гласуването е задължително. Политолозите знаем, че това е една метафора. Не беше достатъчно добре обяснено, че няма да има санкции. Това доведе до урните близо половин милион избиратели повече, отколкото очакваха социолозите“, припомни той.

По думите на политолога, традиционните партии, които разчитат на своите твърди ядра, винаги са ощетени от една по-висока избирателна активност. По думите му, ако тази новина бъде достатъчно бързо разпространена, това може да окаже влияние върху избирателната активност.

Той смята, че новите политически субекти и обединения биха загубили от решението, защото до урните ще излязат по-скоро избирателите от твърдите ядра.

„В Гърция гласуването е задължително и има санкции. Там санкцията от години наред не се събира и това задължително гласуване е безсмислено и избирателната активност е такава, каквато би била и ако не е задължителен вотът“, направи сравнение политологът.

„Задължително гласуване няма как да има, защото то е право, а не задължение. Въпросът е защо това решение не дойде преди президентските избори“, коментира още той.

Чуйте целия анализ на Димитър Ганев в следващото видео:

Вижте също

IZBORI картинка

Димитър Иванов: ЦИК незаконно ще затрудни гласуването в чужбина

В последните часове ЦИК взе решение, с което по административен път ще създадат опашки и …