четвъртък , 17 август 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Димитър Ганев: Има време за изненади и промени до изборите
EMISIA_GANEV картинка

Димитър Ганев: Има време за изненади и промени до изборите

Какво показват последните социологически проучвания преди изборите? Темата коментира в студиото на еМисия България социологът Димтър Ганев.

Според него, новината е, че няма изненада в данните.

„Това, което измерихме през януари, сега се препотвърждава. Партиите стягат своите ядра. Разликите са минимални, има 5 партии, твърдо влизащи в парламента, а РБ все още не са сигурни“, заяви Ганев.

„Има още една седмица кампания, всичко може да стане, но вероятността е твърде малка. 67% вече са решили, че ще гласуват и за кого, но не се знае дали останалите 34% ще гласуват изобщо. Повечето хора изобщо не следят кампанията“, коментира социологът.

Според него, избирателната активност е най-трудният въпрос.

„На президентските избори имахме изненадващо висока активност, но не е ясно дали това ще се повтори сега – няма референдум, санкцията за негласуване отпадна. Което ме навежда на мисълта, че не можем да очакваме нормална избирателна активност – между 3,5 и 3,7 милиона гласували“, каза Ганев.

„Въпросът е колко от тях ще бъдат представени. Може да се окаже, че половин милион гласоподаватели не са представени. Така, както бе през 2013 година. Може да се окаже, че някои партии ще получат прекалено висока представителност и да получат повече депутати с по-малко гласове“, смята той.

Социологът не изключва скоро нови избори.

„Може да се окаже, че ще се наложи на партиите да отидат на нови избори, вместо да съставят правителство. Все пак смятам това за по-малко вероятния сценарий“, споделя Ганев.

„Има време за изненади – на забравяйте че „Костинброд“ бе само ден преди изборите“ – заключи Димитър Ганев. Какво още анализира той в ефира на еМисия България, вижте в следващото видео:

Вижте също

uchenichka

Ученичка развенчава митовете за Северозапада

17 годишно момиче от Враца показва забележителностите на Северозападна България. Тя е автор на уебсайта …