четвъртък , 23 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Димитър Ганев и Милен Керемедчиев за срещите на премиера в Турция
GANEV_KEREMEDCHIEV картинка

Димитър Ганев и Милен Керемедчиев за срещите на премиера в Турция

Посланията от срещите на премиера Бойко Борисов в Турция, както и предстоящите му разговри с канцлера Ангела Меркел анализираха в еМисия България политологът Димитър Ганев и бившият зам-министър на външните работи и на икономиката Милен Керемедчиев.

По думите на Ганев визитата в Турция е съвсем очаквана, подобно на темата на разговора и позцията на премиера.

„В този смисъл – среща без изненади. Българската външна политика през последната пполовин година спрямо Анкара е напълно последователна. Ако си спомняте, г-н Борисов бе най-големият лобист на турските инетерси в Брюксел, когато Турция държеше да се направи зона за сигурност в Северна Сирия. В случая предаването на г-н Бююк бе пореден епизод от тази политика на България спрямо Турция. Това посещение и лобирането на Борисов за интересите на Турция за падането на визите ще бъде също нов епизод“, категоричен е политологът.

По думите му премиерът е наясно, че до безвизово споразумение с Турция на този етап няма как да се стигне.

„Един единствен въпрос определя позицията му към Турция – миграционния поток“, смята още Ганев.

Според политолога националният интерес на България е бежанците да стоят в Турция, а премиерът Борисов знае, че ако те бъдат пуснати от Турция към Европа, то това ще бъде катастрофален сценарии както за властта му, така и за България.

На свой ред, Милен Керемедчиев коментира, че не е сигурен кое е по-лошо – бежанска вълна или ще падане на визите за турски граждани.

„Трябва да погледнем как се разива външната политика на Турция през последните месеци. Забелязваме рестарт – след подобряването на отношенията с Русия, в ход е и стопляне на отношенията със САЩ, в тази връзка Турция започва интензивен външно-политически натиск върху Европейската комисия и ЕС, а за съжаление, България се въвлича в този натиск“, подчерта Керемедчиев.

По думите му турският президент Ердоган е обещал на над 2 млн бежзнци, който са на територията на страната, да получат турско гражданство, а с отпадането на визите те биха могли да пребивават по 6 месеца годишно във всяка страна от ЕС. Така също, все още не е ясно кои видове турски паспорти ще бъдат без визи, отпадането на които би позволило и безпроблемно навлизане на радикализиращи се ислямскит проповедници.

Целия разговор с Димитър Ганев и Милен Керемедчиев можете да видите във видеото:

Вижте също

SILVIYA картинка 4

Весислава Антонова: Хората са уморени от политиците и дебатите са им скучни

В редовната рубрика на Силвия Великова гостува журналистът Весислава Антонова от вестник „Капитал“. Преди това …