понеделник , 23 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Димитър Ганев: ГЕРБ има по-голям шанс от БСП за кабинет с патриотите и Марешки

Димитър Ганев: ГЕРБ има по-голям шанс от БСП за кабинет с патриотите и Марешки

Политологът Димитър Ганев от изследователския център „Тренд“ коментира, че доскоро управлявалата партия ГЕРБ има по-голям шанс да състави правителство след предсрочните избори на 26 март с коалиционни партньори в лицето на „Обединените патриоти“ и „Воля“ на Веселин Марешки, отколкото опозиционната партия БСП.

„Последното проучване, което публикувахме днес, както и предишното, показва, че към този момент можем да говорим за пет сигурни участници в следващия парламент. Все още ГЕРБ запазва своята преднина пред БСП, макар че тя е минимална – 1% от гласуващите. Веднага след тях се нареждат „Обединени патриоти“ с почти 10% и ДПС с 9%, както и новият политически проект на варненския бизнесмен Веселин Марешки, който се ползва с подкрепата на около 6,5%“, каза Димитър Ганев.

„Президентските избори от края на миналата година и победата на Румен Радев дадоха много силен електорален тласък на БСП. Това се отчете от социолозите още в седмиците след вота. Фактически това, което виждаме е, че тази разлика е стопена и си остава в рамките на 1% в последните месеци. Дали обаче можем да говорим за тенденция, при която БСП скъсява разликата, то трябва да видим това в проучванията през март. Тогава ще знаем дали говорим за тенденция или консумиран бонус от президентските избори“, коментира още политологът.

По думите му БСП има определен таван, от който не може да отиде много нагоре. „Този таван е от около 900 – 95о хил. гласа. Големият въпрос тук по-скоро е дали ГЕРБ ще успее да запази своя милионен електорат, подобен на този от 2013 – 2014 г., или ще падне под тези стойности. Така че разликата е малка и от съществено значение ще са следващите 41 дни до изборите“, смята Ганев.

Той определи множеството журналисти в листите на БСП като съвпадение.

„Това, което иска да направи БСП и донякъде успешно се справя, е да показва нов подход на хора, които не са били досега познати в политиката, които все пак имат лява биография. Този подход се оказа успешен с кандидатурата на ген. Румен Радев. БСП иска да покаже обновяване, защото и Елена Йончева, и Тома Томов, и Иво Христов са критични към БСП през годините. Партията иска да покаже, че успява да привлече към себе си и други леви кръгове“, категоричен е Ганев.

Според анкетираните, най-подходящ за премиер е Бойко Борисов. Той запазва първото място и разликата му с Корнелия Нинова е по-голяма, отколкото между първите две партии. Това е така, защото много хора все още не възприемат Корнелия Нинова като министър-председател, а Борисов доскоро е бил такъв. Можете да видите, че считаните за подходящи за премиери до голяма степен се припокриват с партийното разпределение – лидерите на двете първи партии са най-отгоре. Най-одобрявана фигура пък от редиците на „Обединените патриоти“ в Красимир Каракачанов, който е трети в своеобразната класация. Веселин Марешки пък се нарежда на четвърто място, каза още политологът.

„Реформаторският блок си дава сметка, че запазването на положението, в което се намира, няма да го доведе до нищо добро. Именно в този контекст трябва да четем новината, че Меглена Кунева няма да се кандидатира за народен представител , което е стъпка в посока на това и там да се сменят лицата. Разговорите с „Глас народен“ е също в този контекст“, отбеляза Ганев.

„За реформаторското електорално наследство обаче се борят три формации – „Да, България“, „Нова република“ на Радан Кънев и Реформаторският блок 2. Битката ще е много ожесточена, но към този момент можем да говорим, че със страшна сила вървим към сценария от 2013 г., когато т.нар. автентична десница се яви на изборите отделно и резултатът бе катастрофален, като нито една от партиите на премина бариерата“, подчерта още той.

Според Димитър Ганев, ако няма някакви интеграционни действия, то десните формации няма да попаднат в следващия парламент.

„Премерихме и всички реалистични варианти за възможни коалиции и се оказа, че следващото правителство ще бъде коалиционно. Това, което ни казват хората, че, че Обединените патриоти са най-предпочитаният партньор и отляво и отдясно. Тук е въпросът дали на една от водещите партии ще ѝ е достатъчно да направи кабинет само с патриотите. Според мен, от днешна гледна точката това е по-малко вероятно и ще им е нужен трети партньор. Като такъв пък се очертава формацията на Веселин Марешки“, каза политологът.

По думите му, варненсият бизнесмен изглежда като предпочитан партньор, защото е нов играч, който не носи тежки негативи от миналото.

ГЕРБ има по-големи шансове да състави правителство след изборите, защото има по-голяма възможност да привлече коалиционни партньори, докато за БСП това е малко по-трудно, прогнозира още политологът.

Целия разговор с Димитър ганев можете да видите във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …